Site icon Общински съвет Русе

РЕШЕНИЕ № 1169

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

РЕШЕНИЕ № 1169
Прието с Протокол № 54/21.12.2006 г.

На основание чл. 21 ал. 2 от ЗМСМА, общинският съвет реши:

  1. Приема следния текст на декларация:
С болка и гняв научихме новината, разпространена от световните информационни агенции, за потвърдените смъртни присъди на българските медицински сестри – Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинеца Ашраф ал-Хаджудж, обвинени за умишлено заразяване със СПИН на над 400 либийски деца. Не сме безучастни и нито за момент не сме забравили за страданието на малките либийчета и техните родители и близки.
Потресени сме, че след осем години затвор, след чудовищни физически и морални изтезания, след безцеремонно отхвърляне на научни доказателства, предоставени от най-авторитетни медицински експерти, след агресивна медийна антибългарска кампания в Либийска Арабска Джамахирия и след пълно несъобразяване с мнението на световни и европейски международни организации, съдът в Триполи поруга правото.
Надяваме се да предадете нашия протест срещу несправедливите присъди до Ръководството на Либийска Арабска Джамахирия и лично на полковник Кадафи!
Призоваваме Ви да използвате целия си дипломатически ресурс и да направите необходимото за отмяна на издадените смъртни присъди и пълно оправдаване и освобождаване на медицинските сестри.
В името на Справедливостта, на човешката солидарност и на разбирателството между българския и либийски народи!

Exit mobile version