Site icon Общински съвет Русе

ИГНАТ КАНЕВ СТАНА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА РУСЕ

На официална церемония днес, посветена на откриването на „Канев център Русенски университет”, нашият сънародник, строителен магнат и филантроп Игнат Канев беше удостоен с най-високата почетна титла Доктор хонорис кауза на Русенския университет, а неговата съпруга – Димитрина Канев и дъщерите им Анна – Мария Канев и Кристина – Мария Канев – с титлата почетен член на Русенския университет.
На тържественото събитие канадският предприемач Игнат Канев беше удостоен и със званието „Почетен гражданин на град Русе” за изключителните му заслуги в развитието и издигането на престижа на град Русе и Русенския край. Отличието му беше връчено от председателя на Общински съвет – Русе, засл. проф. Васил Пенчев.
На събитието присъстваха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, експрезидентът Георги Първанов, Негово Светейшество Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит, временно управляващият Посолството на Канада в Букурещ Н. пр. Никола Брусо, народният представител Пламен Нунев, Областният управител на Област Русе Венцислав Калчев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, членове на Академичния съвет на Русенския университет и др.
Господин Канев бе удостоен с почетното отличие на основание Решение N 695, прието с протокол N 28 от 11 юли 2013 година, в съответствие с изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба 17 на Общински съвет – Русе за символиката на Община Русе.
По време на събитието председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, изрази благодарността си към дарителската мисия на Игнат Канев – забележителният комплекс в русенското висше училище. Засл. професор Пенчев отбеляза, че днешният тържествен ден безусловно ще остане записан в историята както на Русенския университет, така и на нашия град.
През есента на миналата година канадският строителен магнат официално обяви, че дарява 2 млн. лева за изграждането на центъра в Русенския университет „Ангел Кънчев”. Комплексът разполага с многофункционална зала с 800 места, заседателна и конферентна зали, които ще се използват за провеждане на университетски, градски, национални и международни конференции, симпозиуми, конгреси, тържества, олимпиади, изложби, фестивали и др.

Exit mobile version