Site icon Общински съвет Русе

Приеха подробния устройствен план на Лесопарк „Липник“

Окончателния проект на подробен устройствен план на любимия на русенци Лесопарк „Липник“ приеха днес общинските съветници.

Проектът е дело на арх, Силвия Алексиева и арх. Мария Костадинова, които описаха подробно предвидените зони за спорт, рекреация и културни събития.

арх. Силвия Алексиева

Основният фокус е паркът да задоволи нуждите за спорт и отдих на открито, като проектът не предвижда нови зони за застрояване. В него са обособени  бази за водни спортове, 3 детски площадки, трасета за велоалеи, възлизащи на 5 км, както и трасе за екстремни велоспортове. Състезания по корабомоделизъм ще се провеждат в малкото езеро, отредена е и зона за риболов.

Достъпът до мястото ще е обезпечен и с автобусна линия, а леки автомобили ще бъдат допускани в парка само за зареждането на търговските обекти. Предвидени са 3 буферни зони за паркиране.

С цел развлечение ще могат да се изградят зоокът, въжена линия за малки и големи и два амфитеатъра за различни културни събития.

Арх. Алексиева обясни, че мястото е наситено с недвижими културни ценности, обект на археологията, за които е предвидено възстановяване.

Exit mobile version