Site icon Общински съвет Русе

ПРОФЕСОР ВАСИЛ ПЕНЧЕВ ЩЕ ВРЪЧИ НАГРАДАТА „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ГРАД РУСЕ” НА АКТЬОРА АНДРЕЙ МЕДНИКАРОВ

На тържествена церемония в понеделник, 19.12.2011 г., от 19.00 ч. в Доходното здание председателят на Общински съвет-Русе проф. Васил Пенчев ще удостои със званието „Почетен гражданин на град Русе” актьора Андрей Медникаров за неговите изключителни заслуги за издигане авторитета на град Русе като културен център и за развитието на театралното изкуство. Наградата се връчва с Решение № 1256, прието с протокол № 60/16.06.2011 г. на Общински съвет – Русе.
Кратката церемония ще предшества премиерата на спектакъла „Милионерът“, с който русенските театрали ще отбележат 110-годишнината от първото театрално представление в Доходното здание.

СПРАВКА:
Андрей Медникаров е една от емблематичните за русенския театрален живот личности. Тази година актьорът навърши 90 години. Завършил е Право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1944 г., а от 1947 г. е изцяло отдаден на артистичната професия. През 1952 г. е удостоен със званието „артист” по чл. 9 от Указа на театрите.
Последователно е актьор във Великотърновския и в Бургаския театър, а от 1958 г. е в състава на Драматичен театър “Сава Огнянов” – Русе, в който се пенсионира през 1981 г. Значими негови роли на русенска сцена са Мармеладов от „Престъпление и наказание” на Достоевски, Колчо Слепецът от „Под игото”, Гаврил Кръстевич от „Мечтател безумен” на П. Стефанов и Н. Драгова, Господинов от „Професия за ангели” на Др. Асенов, Съдията от „Щастливецът иде” на Р. Божанов, Сарафов от „Есента на един следовател” на Г. Данаилов
Андрей Медникаров е един от изтъкнатите изпълнители на художествено слово. Заедно със съпругата си – поетесата Дора Янева, той активно участва и в литературния живот на града като изпълнител на стихове на много русенски автори.
Своя талант в театралното изкуство и художественото слово Медникаров развива и като дългогодишен художествен ръководител на театралния състав към Народно читалище „Васил Левски” – Русе.

Exit mobile version