Site icon Общински съвет Русе

РЕШЕНИЕ № 113 Прието с Протокол № 4/25.01.2024г.

 На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и чл.70 от Правилника за организацията на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Общински съвет – Русе реши:

Приема декларация, относно частичното приемане на Република България в шенгенското пространство, както следва:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

Ние, общинските съветници  в Община Русе категорично осъждаме недопустимия „компромис“, който правителството на Република България направи за частичното приемане на страната ни в шенгенското пространство.

За нас, като представители на българското общество в местната власт, е напълно неприемливо отстъплението от страна на властимащите у нас пред натиска на Република Австрия в ущърб на изконните български интереси, подкрепени от изпълнението на всички условия за присъединяване към шенгенското споразумение. Изискването и поетият ангажимент от страната ни за допълнителни гранични проверки по граничните пунктове между България и Румъния допълнително ще затрудни и без това натоварения трафик, ще ограничи икономическите връзки на пограничните райони, ще доведе допълнително до задръствания, замърсявания и други проблеми за жителите им. До още по-тежки последици би довело и масовото депортиране на незаконни мигранти към територията на страната ни.

Настояваме българските власти да положат максимални усилия тези неблагоприятни условия да бъдат преразгледани, включително и чрез налагане на вето във всички международни организации, както и в Европейския съюз и в НТО, по примера на Унгария и Румъния, на всички решения, които засягат пряко интересите на Република Австрия. Те не произтичат от нито един общоевропейски акт. Българските власти следва да направят всичко възможно да се облекчи, а не да се отежнява преминаването на граничните пунктове със съседна Румъния, като Общински съвет – Русе призовава да се проучат възможностите МПС на двете страни да преминават без проверка.

Ние, общинските съветници  в Общински съвет – Русе, изразяваме тази позиция, като глас на голяма част от жителите на нашата община.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 (акад. Христо Белоев, дтн)

Exit mobile version