Site icon Общински съвет Русе

Допълнение на Наредба N18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе приета от Общински съвет Русе( Решение № 1101 по протокол № 75/10.10.2003 г.)

ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ РУСЕ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е
От инж. БОЖИДАР ЙОТОВ –
КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ

ОТНОСНО: Допълнение на Наредба N18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе приета от Общински съвет Русе( Решение № 1101 по протокол № 75/10.10.2003 г.)

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Настоящото предложение за изменение на Наредба N18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе е обосновано от пропуски, констатирани в процеса на прилагането й, свързани с необходимостта от спестяване на време при паркиране в зоните за кратковременно паркиране в гр. Русе. Това налага Общинският съвет отново да разгледа и реши въпроса свързан с начините на заплащане на таксата за кратковременно паркиране, регламентиран в Гл. 8, Раздел 2 от наредбата като допълни действащия подзаконов нормативен акт.
В зоните за кратковременно паркиране, вече е създадена необходимата организация за ползване на платените паркоместа, организирана е дейността по събиране на таксите, както и използването на техническо средство (скоба) при незаплатена такса или просрочено време за ползване на паркомястото.
Необходимо е да се подобри обслужването при паркиране и да се създаде удобство за гражданите, както и да се увеличи контролът при таксуване. В настоящия момент удостоверяването на заплащането на таксата за паркиране се извършва чрез:

– закупен от водача на ППС билет от служителите на ОП „КД” ;

Предлагаме това да става и чрез предварително закупен „Талон за паркиране”, който поставен на видно място върху автомобила ще удостоверява, че ползвателя е заплатил дължимата сума и е в правото си да го ползва.

Необходимостта от пускане в продажба на подобни талони произтича от зачестилите сигнали от граждани, че в момента на пристигане и паркиране служителя на паркинга е в другия край на зоната и губят време да го изчакват. В някои случаи дори се твърди, че няма такъв служител и ако не са платили с SMS, впоследствие си намират колата с поставена скоба. Талонът е начин за самотаксуване и неминуемо ще доведе до подобряване на обслужването тъй като ще увеличава възможните начини на плащане на таксата за паркиране и ще повиши качеството на услугата. Талони ще се продават по пунктове в ЦГЧ (централна градска част) и от контрольорите в зоните за кратковременно платено паркиране.

Очаквани резултати от прилагането на наредбата са:

– Спестяване на време при паркиране в определените зони за кратковременно платено паркиране, чрез самотаксуване ;
– Създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги;
– Повишаване на качеството на предлаганите услуги;
– Повишаване на приходите от определената такса за кратковременно паркиране.
Предвид горното и на основание чл. 96, ал.1 ПОДОСР, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагам на Общински съвет – Русе да вземе следното
РЕШЕНИЕ:
На основание чл.79 от Административнопроцесуалния кодекс, чл.21, ал.2, във връзка с чл. 21, ал. 1, т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 99, ал.3 от Закона за движение по пътищата Общинският съвет Русе
реши:

Приема Наредба за допълнение на Наредба N18 за обществения ред при ползване на превозни средства на територията на Община Русе приета с Решение № , прието с Протокол № от на ОбС Русе както следва:

§ 1. Създава се нова б.”в” в чл.28.
„ – самотаксуване с предварително закупен „Талон за паркиране”.
При паркиране в платената кратковременна зона върху талона трайно се отбелязва началния момент на паркирането чрез задраскване на годината, месеца, деня, часа и минутите, а самия талон се поставя на видно място от вътрешната страна на предното стъкло на автомобила, даващо възможност за осъществяване на контрол. Не се допуска времетраене на паркирането, по-голямо от означеното на талона.”
Настоящoто решение е прието на заседание на Общински съвет Русе, проведено на ………….. 2010г., Протокол №__________ от_________ 2010 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ :
( доц.В.Пенчев )

ВНОСИТЕЛ:
БОЖИДАР ЙОТОВ
Кмет на Община Русе

Exit mobile version