Site icon Общински съвет Русе

Наредба за принудителното изпълнение на заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях на територията на Община Русе приета с Решение № 273 по Протокол № 16 от 17.07.2008 г. на Общински съвет – Русе

Глава първа
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за принудително изпълнение на влезли в сила заповеди за поправяне, заздравяване или премахване на строежи или части от тях на територията на Община Русе.
Чл. 2. Тази наредба се прилага за строежи, които попадат в разпоредбите на чл. 195, ал. 4, 5 и 6 на Закона за устройство на територията (ЗУТ), за които има влязла в сила заповед на Кмета на Общината и протокол, изготвен от специалисти в общинска администрация /Приложение № 1/, за изпълнението или неизпълнението й.
Чл. 3. (1) Преди да се пристъпи към принудително изпълнение на влязлата в сила заповед по чл. 195, ал. 4, 5 или 6 на ЗУТ, кметът на общината:

  1. предприема действия за налагане на обезпечителни мерки по реда на ГПК;
  2. изпраща покана за доброволно изпълнение до адресата/адресатите на заповедта.
    (2) Поканата задължително съдържа:
  3. име, съответно наименование, и адрес на адресата/адресатите на заповедта;
  4. номер, дата и кратко описание на заповедта по чл. 195, ал. 4, 5 или 6 от ЗУТ, от която произтичат задълженията на адресата й;
  5. данни за органа, издал заповедта (име и адрес);
  6. срок за доброволно изпълнение
  7. предупреждение за пристъпване към принудителни действия при неспазване на срока по т. 4;
  8. предупреждение, че разходите по осъществяване на принудителното изпълнение са за сметка на адресата/адресатите;
  9. размера на глобата или имуществената санкция, която може да бъде наложена, в случай че задължението не бъде изпълнено доброволно.
    (3) При смърт на задължено физическо лице или при преобразуване на задължено юридическо лице в срока за доброволното изпълнение кметът на общината, преди да продължи действията си, изпраща на наследниците или преобретателите нова покана.

ГЛАВА ВТОРА
РЕД И НАЧИН ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Чл. 4. (1) B двуседмичен срок след изтичане на срока за доброволно изпълнение, се извършва проверка пo изпълнението от специалисти на общинската администрация, за което се съставя протокол (Приложение № 1а).
(2) При установено неизпълнение в срока за доброволно изпълнение или при допуснато предварително изпълнение, кметът на общината пристъпва към действия пo принудителното й изпълнение.
(3) Предварителното изпълнение се осъществява по реда на Административнопроцесуалния кодекс.
Чл. 5. (1) B двуседмичен срок от съставяне на протокола по чл. 4, ал. 1 съответните специалисти от дирекция „Благоустрояване и инфрастуктура” провеждат предварително проучване относно начина на изпълнение на заповедта на кмета на Община Русе по чл. 195, ал. 4, 5 или 6 на ЗУТ и обема на необходимата за всеки конкретен случай проекто-сметна документация.
(2) Резултатите от проучването се оформят в протокол (Приложение № 2), който се представя на кмета на общината за одобрение.
Чл. 6. (1) В двуседмичен срок от съставяне на протокола (Приложение № 2) кметът на общината открива процедура за възлагане проектирането по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП) или Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (НВМОП).
(2) В двуседмичен срок от приключване на процедурата по ал. 1 кметът на общината открива процедура за избор на изпълнител на обществена поръчка за изпълнение на предвидените СМР и принудителното освобождаване на обекта по чл. 9 от наредбата.
(3) Едновременно с откриването на процедурата по ал. 2 Кметът на Общината отправя искане към експлоатационните предприятия за прекъсване на захранването на строежа с електрическа и топлинна енергия, вода и газ.
(4) Експлоатационните предприятия са длъжни в тридневен срок от получаването, да прекъснат захранването на строежа с електрическа и топлинна енергия, вода и газ и писмено да уведомят за това Община Русе.
(5) При допуснато предварително изпълнение, искането по ал. 3 може да бъде отправено по всяко време.
Чл. 7. В едноседмичен срок от сключване на договор с изпълнител за предвидените СМР и след получаване на писмено уведомление от експлоатационните дружества, че са прекратени доставките на електрическа и топлинна енергия, вода и газ, кметът нa общината определя датата, часа и начина на започване на принудителното изпълнение, за което се уведомяват всички заинтересувани лица.
Чл. 8. Ha определените дата и час представители на общинската администрация, съвместно с изпълнителя и в присъствието на представители на експлоатационните предприятия и органите на Министерството на вътрешните работи, съставят протокол за състоянието на обекта преди започване на принудителното изпълнение на заповедта на кмета на Община Русе по чл. 195, ал. 4, 5 или 6 на ЗУТ (Приложение № 3).
Чл. 9. (1) В случаите, когато строежът не е освободен доброволно от наличните малотрайни, пожароопасни и взривоопасни материали, продукти, съоръжения, обзавеждане, оборудване и друго движимо имущество, се пристъпва към принудителното му освобождаване.
(2) Изнесеното движимо имущество по ал. 1 се оставя на отговорно съхранение в помещение, определено от кмета нa общината съгласно съставен опис за вида, количеството и състоянието му.
(3) Имуществото по ал. 2 се съхранява в тримесечен срок, след което се пристъпва към публична продан по реда на ГПК.
(4) Извършените разходи по ал. 1, 2 и 3 са за сметка на адресата/адресатите на заповедта на кмета на общината и се събират по реда на чл. 11 от настоящата наредба.
Чл. 10. След изпълнението на заповедта на кмета на Община Русе по чл. 195, ал. 4, 5 или 6 на ЗУТ се съставя протокол (Приложение № 4) от представителите на общинската администрация и изпълнителя.

ГЛАВА ТРЕТА
РЕД ЗА ВЗЕМАНИЯ ПО НАПРАВЕНИТЕ РАЗХОДИ
Чл. 11. Въз основа на влязлата в сила заповед на кмета на общината по чл. 195, ал. 4, 5 или 6 на ЗУТ и Протокол № 5 за извършените разходи, подписан от упълномощени представители на общината и изпълнителя, неразделна част от който са първични платежни документи за извършените разходи /проектиране, СМР, транспортиране, съхранение и др./, се издава изпълнителен лист в полза на общината за събиране на вземането по реда на чл. 404 и сл. от Гражданския процесуален кодекс.

ГЛАВА ЧЕТВЪРТА
КОНТРОЛ ВЪРХУ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА НАРЕДБАТА

Чл. 12. Дирекция „Благоустрояване и инфраструктура” осъществява дейностите по настоящата наредба.
Чл. 13. (1) Контрол по изпълнение на наредбата се осъществява от Кмета на Община Русе.
(2) Ежегодно Дирекция „Благоустрояване и инфраструктура” изготвя доклад до Кмета на Общината.

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), чл. 196, ал. 5 на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

§ 2. На основание чл. 8 от Закона за общинските бюджети, ежегодно в разходната част на общинския бюджет на Община Русе се предвиждат бюджетни кредити за финансиране на дейностите, предвидени в наредбата.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
(Искрен Веселинов)

Exit mobile version