Site icon Общински съвет Русе

Приемане на Правилник за изменение на Правилника на Програма „Култура“ на Община Русе за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е

ОТ ПЕНЧО МИЛКОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА РУСЕ

ОТНОСНО: Приемане на Правилник за изменение на Правилника на Програма „Култура“ на Община Русе за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

I.  Причини, които налагат приемане на наредбата.

Правилникът на програма „Култура“ на Община Русе за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата, приет с Решение № 359, прието с Протокол № 16/14.12.2020 г. на Общински съвет Русе, урежда реда и условията за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата чрез бюджета на общината, част от календара на културните събития на Община Русе.

Съгласно чл. 2, ал. 3 от Правилника на Програма „Култура“ на Община Русе за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата /Правилника/, техническото и административно обслужване на Програма „Култура“ се извършва от отдел „Култура” на Община Русе. В приетата с решение на Общински съвет Русе нова структура на Община Русе в сила от 01.03.2024 г. отдел „Култура“ не съществува, като в Дирекция „Образование и култура“ е създаден нов отдел „Култура, духовно развитие и изкуство“. В този смисъл е необходимо да бъде прието изменение в Правилника, с което техническото и административно обслужване на програмата да се възложи на новия отдел „Култура, духовно развитие и изкуство“.

Съгласно чл. 20, ал. 1 от Правилника, установяването на административно съответствие и допустимост на кандидата и на проектното предложение, се извършва от работна комисия в 4-членен състав, в т. ч. един представител на ПККРВ при Общински съвет Русе и трима служители на общинска администрация, от които задължително един правоспособен юрист и един финансист. Годишно по програма „Култура“ се подават около 50 предложения, които се разглеждат в кратки срокове с оглед определените от кандидатите дати за провеждане на събитията. Предлагаме увеличаване на членовете на комисията с един, от които един представител на ПККРВ при Общински съвет – Русе и четирима служители на общинска администрация. Предлагаме също така членовете на комисията за мониторинг по чл. 34, вместо трима да станат четирима.

С настоящия проект за изменение на Правилника на Програма „Култура“ се отстранява и несъответствие в текста на Приложение 5 – Формуляр за отчет, т. 4., като в таблицата в графата „Собствено финансиране, числото  „30“ се заменя с „20“.

II. Цели, които се поставят:

Основната цел на предложените промени е осигуряване на условия за по-добра организация за администрирането на Програма „Култура“.

III. Финансови и други средства, необходими за прилагането на новата уредба:

Не е налице необходимост от финансови и други средства за прилагане на новата нормативна уредба. 

IV. Очаквани резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива:

Приемането на предлаганите промени и допълнения ще допринесе за по-добрата организация при администрирането на Програма „Култура“.

V. Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз:

Проектът на наредбата не противоречи на правото на Европейския съюз. Не е установено и противоречие с други нормативни актове от по-висша степен, приети от законодателната и изпълнителната власт в Република България.

Във връзка с чл. 26, ал. 2 и ал. 3 от Закона за нормативните актове и задължението за провеждане на обществени консултации и за публикуване на Проекта за приемане на нормативен акт с цел информиране на населението и прозрачност в действията на институциите в 30-дневен срок от публикуване на настоящото на интернет страницата на общината и/или общинския съвет, се приемат  предложения и становища относно така изготвения проект за приемане на Наредба за изменение на Правилника за изменение и  допълнение на Правилника на Програма „Култура“ на Община Русе за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на ОбС-Русе, неговите комисии и взаимодействието с общинска администрация, предлагам Общински съвет Русе да приеме следното

РЕШЕНИЕ:

На основание чл. 79 от АПК, чл. 21, ал.2, във връзка с ал.1, т.23 и чл. 17, ал.1, т.5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 18, ал. 2, т. 3 от Закона за закрила и развитие на културата, Общински съвет Русе реши:  

1. Приема Правилник за изменение на Правилника на Програма „Култура“ на Община Русе за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културатa, както следва:

§ 1. В чл. 2, ал. 3 се променя наименованието на отдела „Култура“ се заменя с „Култура, духовно развитие и изкуство“;

§ 2. В чл. 20, ал. 1  текстът „4-членен състав“ се заменя с  „ 5-членен състав“;

§ 3. В чл. 34 текстът „трима служители“ се заменя с „четирима служители“;

§4.В Приложение 5 – Формуляр за отчет, т. 4. в таблицата в графата „Собствено финансиране числото  „30“ се заменя с „20“

§ 5.  Настоящият правилник влиза в сила от деня на обнародването му.  

ВНОСИТЕЛ

ПЕНЧО МИЛКОВ

Кмет на Община Русе

Exit mobile version