Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Акад. Христо Белоев е новият председател на Общински съвет – Русе

Новият председател на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев положи клетва на учредителното заседание, което се състоя в зала „Европа“ на Доходното здание на 13 ноември 2023 г. Първото заседание беше свикано и открито от областния управител на област Русе Данаил Ковачев и по време на него клетва положиха новите общински съветници на Русе, кметът на Община Русе Пенчо Милков, както и кметовете на кметства.

Първото за мандата заседание на местния парламент се председателства от най-възрастния общински съветник Богомил Тодоров от ПП Възраждане.

В новоизбрания Общински съвет – Русе има 51 общински съветници.

МК „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ (КП „ЛЕВИЦАТА!“, ПП „ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“, КП „АЛТЕРНАТИВАТА НА ГРАЖДАНИТЕ“, ПП „МИР“) – 12 съветници, ПП ГЕРБ – 9 съветници, КОАЛИЦИЯ ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ – 7 съветници, ВЪЗРАЖДАНЕ – 5-ма съветници, МК „БЪЛГАРИЯ НА РЕГИОНИТЕ“ (ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ, КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ, СЪЮЗ НА ПАТРИОТИЧНИТЕ СИЛИ „ЗАЩИТА“) – 4-ма съветници, ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД – 3-ма съветници, СДС – 3-ма съветници, СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ – 3 съветници, ДПС – 3-ма съветници, ГРАЖДАНИ ЗА ОБЩИНАТА – 1 съветник и ПП БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД – 1 съветник.

По традиция Русенският митрополит Наум и свещеници от Русенската митрополия отслужиха молебен за здраве и благоденствие.

Председателите на групите към Общинския съвет направиха кратки изказвания, като общото между всички тях беше отбелязването на рекордно ниската избирателна активност и голямата отговорност, която всеки съветник има през настоящия мандат 2023 – 2027 г.

След това съветниците избраха 11-членна комисия с председател Евгени Игнатов, която да отговаря за процедурата по избор на председател на Общинския съвет.

Изборът се проведе в два тура и се реши на балотаж, като акад. Христо Белоев спечели пред Елеонора Николова с 28 на 14 гласа. Другите предложения за председател бяха за Анатоли Станев, Рена Стефанова и Мариян Димитров.

„След дълго заседание и тежък избор, а и от начина, по който протече първото наше заседание се вижда, че нашата работа няма да бъде лека, докато се сглоби и започне работа Общинският съвет, но… аз лично се надявам, че толкова различни партии, политически сили, ще могат да намерят общият път към себе си в името на Русе и на русенци, тъй като във всички програми точно това беше записано. Всички искаме нашият град да изглежда по-добре и нашите съграждани да живеят по-добре. Надявам се, че в следващия мандат всички ние, заедно, ще положим усилия наистина това да се случи“ – каза в първото си обръщение като председател на Общински съвет – Русе за мандат 2023 – 2027 г. акад. Христо Белоев и отправи благодарност за гласуваното доверие.

В края на заседанието се сформира временна комисия за изработване на проект на правилник за организация и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. По предложение на акад. Белоев комисията се формира от 11 съветници – по 1 от всяка политическа сила, за да има непрекъсната комуникация между всички и Правилника на Обс – Русе да бъде актуализиран в едноседмичен срок. За председател на временната комисия бе избрана Рена Стефанова, а нейният състав включва Анатоли Станев, Биляна Иванова, Галичка Николова, Деян Недков, Елеонора Николова, Иван Величков, Иво Пазарджиев, Мариян Димитров, Росица Георгива и Семра Джиниева.

Акад. Христо Иванов Белоев завършва Специалност „Селскостопанска техника“ във ВТУ „Ангел Кънчев“ – Русе.

Защитава докторска дисертация през 1997 г. През 2002 г. е избран за доцент, през 2008 г. защитава дисертация за научна степен „доктор на техническите науки“, а през 2009 г. е избран за професор.

През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН. През периода 2003-2007 г. е декан на Аграрно-индустриалния факултет. Председател е на Съюза на учените – клон Русе и зам.-председател на Съвета на ректорите в България. Бил е член на Специализирания научен съвет по Земеделска и горска техника към Висшата атестационна комисия и на Комисията по Машинни науки към нея.

Акад. Христо Иванов Белоев е ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ от 27 ноември 2007 г. През 2010 г. е избран за вицепрезидент, а през 2011 г. за президент на Конференцията на ректорите на университетите от дунавските страни. Член е на Управителния съвет (УС) на Вишеградската университетска асоциация и неин съучредител. Представлява Русенския университет в Общото събрание на международните организации: Европейска университетска асоциация, Интеруниверситетски център-Дубровник, Балканска университетска асоциация.

Член е на УС на Селскостопанска академия, на Международната организация по почвообработка ISTRO (зам.-председател за България), на Европейската организация за защита на почвата ESSC, на Научно-консултативния съвет към Министъра на земеделието и храните, на УС на Индустриален клъстър „Селскостопанска техника“ и на Асоциация „Устойчиво земеделие“. Председател е на УС на Българо-румънски интеруниверситетски Европа център (БРИЕ). Общински съветник в Община Русе – мандатите 2007-2011 и 2011-2015, председател на Комисията по образование и зам.-председател на Комисията за култура. През октомври 2015 г. е избран за председател на Общинския съвет в Русе.

Отличаван е многократно за научна, научно-приложна, преподавателска и публична дейност, като основните му отличия са: Doctop Honoris Causa на Словашкия аграрен университет в Нитра, Словакия, 2011 г.; на Поволжския държавен университет в Толиати, Русия, 2012 г.; на Държавния университет в Бакъу, Румъния, 2013 г.; на Менделовия университет в Бърно, Чехия, 2014; на Казахския национален аграрен университет, Алма Ата, Казахстан, 2015; на Морския университет, Констанца, Румъния, 2015. Носител е на Награда за наука „Питагор“ за 2013 година; на Награда Русе за цялостен принос в образованието и науката, 2009, на Плакет на папа Бенедикт XVI, 2008; на приза – Човек на 21 век на Сдружение България, 2010, на Златен медал на международното селскостопанско изложение Агра 2009 за научна дейност и разработки и мн. др. Почетен гражданин е на Разград (2013 г.), Русе (2014 г.) и Павликени (2014 г.) за цялостен принос към развитието на града и региона. За цялостната си дейност по предложение на Министерския съвет и с Указ на Президента от 19.10.2015 г., е удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“-I степен.

През мандат 2019-2023 г. е избран за общински съветник от Местна коалиция БСП за България (АБВ, Движение за радикална промяна Българската пролет, ПД Социалдемократи) и е председател на постоянната комисия по Образование, наука и иновации, както и участва в комисията по Законност, обществен ред и сигурност.