Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Публикации

Община Русе ще разсрочи задълженията на ФК „Дунав“

Общинските съветници единодушно приеха предложението задълженията на футболния клуб на Русе „Дунав“ да бъдат разсрочени. Дължимата сума на отбора към Община Русе е в размер на 38 250 лв.

Снимка: ФК „Дунав“

На 13-ото заседание на Общинския съвет Андрей Кючуков – журналист от БНТ, представи настоящето състояние на тима и защити предложението от името на „Дунав“. Отборът бе заплашен от заличаване от футболната карта на България, но бе спасен от обединение на треньори и фенове буквално в последния момент.

Към момента тренират 12 юношески отбора с общо над 300 деца. В мъжкия отбор играят само момчета от Русе на възраст до 18-годишна възраст, като според новото ръководство всички те са изключително мотивирани да играят за своя град и русенската публика.

 С това се поставят основите на едно управление, непознато за България и българския футбол като цяло.

Новото ръководство, в лицето на Деян Йорданов и Мартин Цирков имат стремеж да превърнат „Дунав“ в кауза на целия град и спортна емблема на Русе, защото клубът сам по себе си е точно такава.

„Не беше далеч времето, когато този отбор събираше по над 10 000 души на мачовете си на Градския стадион. Дори и сега, в Трета лига, на мачовете на „Дунав“ има публика, за която биха завидели близо половината отбори в елита“ – това добави Андрей Кючуков в своето изказване на Общинската сесия.

Клубът прилага и модерни методи като онлайн продажба на билети и заснемане на двубои с дрон.

 Припомняме, че на 28 октомври предстои среща с представители на бизнеса и предприемачеството, целта на която е да се наберат възможно най-много спонсори, които ще подкрепят отбора през следващите сезони.

Инвестиция за изграждане на нови търговски обекти към пазара в кв. „Здравец изток“

Общинските съветници приеха предложението за извършване на инвестиция на съществуващия пазар в кв. „Здравец изток“, бул. „Липник“ №88, гр. Русе.

Към момента пространството е неизползваемо и върху терена има битови отпадъци и останки от изгорели павилиони. Идеята на управителя е на това място да бъде изградено заведение за хранене или сладкарница, два магазина  и помещение за работещия на пазара инкасатор. Търговските обекти, които ще бъдат изградени, ще допълнят предлаганите на пазара услуги, което ще се отрази благоприятно на клиентите и живеещите в района.

От дружеството са разработени архитектурен и технически проект за бъдещия пазар, разрешителната документация за изграждането му е получена и са открити партиди за вода и електроенергия.

Предвидено е обектът да има метална конструкция, облечена със сандвич панели, едноскатен покрив и вътрешни стени от гипсокартон, като ще бъдат обособени два магазина, канцелария и заведение. Магазините ще са в съвременен вид, с нова инфраструктура и инсталации. С реализирането на този инвестиционен проект ще се увеличи броя на обектите, които „Общински пазари” ЕООД стопанисва на пазара в кв. „Здравец изток“.

Изграждането на новите търговски обекти е заложено в програмата за развитие на „Общински пазари” ЕООД за 2020 г., като инвестицията е с нетна стойност 159 500 лева и ще се извърши със собствени средства на дружеството. Предвижда се възвръщаемост на инвестицията в рамките на 7 години, след цялостното завършване на проекта.

Общият устройствен план на Община Русе ще бъде разгледан на извънредна сесия

Дългоочакваната точка от Дневния ред за Общ устройствен план на Община Русе предизвика оспорвани дебати на днешното 13-о заседание на Общински съвет – Русе.

Асен Даскалов от „ПАТРИОТИТЕ ВМРО“ припомни хронологично развитието по темата. Председателят на групата предложи гласуването да бъде отложено и ако е необходимо, точката да се гласува на извънредна Общинска сесия, която да се проведе преди редовното заседание през м. ноември.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков поясни, че устройственият план е изключително обемен и неговото изготвяне отнема години. Г-н Милков направи процедурно предложение да бъдат изслушани всички страни, имащи отношение към поставения проблем.

Кметът на град Мартен Димо Тонев заяви, че иска всички хигиенни норми да бъдат спазени в производствената зона.

Арх. Венцислав Илиев от експертния съвет изтъкна, че за разлика от предишния градоустройствен план, настоящият обхваща всички проблеми на целия русенски регион, а това е от значение за развитието на общината. Той добави също, че чисто производствената зона всъщност е мръсната зона на града и предприятията в нея отделят вредни емисии. Арх. Илиев добави, че в предишния план всички зони са били предимно производствени и един план може да бъде променян и допълван по всяко време, стига да бъдат спазени всички процедури за това.

Думата се даде и на арх. Силвия Алексиева, която добави, че един Общ устройствен план е баланс на множество интереси и апелира за неговото приемане.

Председателят на постоянната комисия по Законност, обществен ред и сигурност Елеонора Николова направи изказване, обяснявайки, че задачата на нейната комисия е именно да се увери в законосъобразността на представените документи по процедурата за новия Общ градоустройствен план. Именно това е наложило и извънредното заседание на комисията по ЗОРС непосредствено преди Общинската сесия – за да бъде спазена юридически цялата процедура, както и да се проследи точността на представената документация.

Дейността не е водеща в предназначението на територията, а точно обратното – това беше отговорът на зам.-кметът Магдалина Илиева от трибуната и към седемте фирми, подали своето възражение към общинската администрация.

 Оказва се, че приемането на общия устройствен план не удовлетворява интересите на еко сдружение „Дунавски регион“ с председател Владислав Маринов. Тяхното желание е зоната да бъде предимно производствена.

От друга страна юристи, представляващи Булмаркет ДМ“ ЕООД, настояват зоната да бъде чисто производствена.

Александър Неделчев също направи изказване по точката и отправи въпрос дали наистина целта е в буферната зона на гр. Мартен да бъдат построени още химически предприятия. Защото ако отговорът е „не“, би следвало планът да се приеме.

Станимир Станчев подкрепи изказването на г-жа Николова и от СДС поискаха да видят доклада на експертите „сега и веднага“, за да се уверят в неговата истинност.

Председателят на ПП ГЕРБ Бедрос Пехливанян заяви, че отлагането на точката е най-добрият вариант към момента и призова да не се бърза с решението по този „кардинален въпрос за града ни“.

Първоначалното предложение на Асен Даскалов се прие с мнозинство и гласуването се отложи след близо три часа дискусии.

В края на обсъждането кметът на Община Русе Пенчо Милков насрочи среща за следващия четвъртък, 29 октомври, от 13:30 часа, между председателите на групите в Общинския съвет и експертите от общинския експертния съвет по устройство на територията, отговарящи за Общия устройствен план.

Общинските съветници с призив за спазване на добрия тон в залата за заседания и извън нея

Общинските съветници разгледаха протокола от заседанието на постоянната комисия по „Етика“, членовете на която взеха решение да накажат с публично порицание съветникът от МК „БСП за България“ Александър Неделчев заради обида по време на 12-ото заседание на Общински съвет – Русе към Наталия Кръстева от ПП ГЕРБ.

Комисията по „Етика“ заседава на 10 октомври и разгледа сигнал от страна на Орлин Дяков – общински съветник от ПП ГЕРБ срещу Александър Неделчев, в състав с председател Косю Станев и членове – Елеонора Николова, Елка Симеонова, Йовчо Смилов, Кристиян Иванов, Митко Кунчев, Луиза Попова и  Орлин Дяков, прие предложението с 5 гласа ЗА и трима въздържали се, от което стана ясно, че изготвеното предложение ще се разгледа на 13-ото заседание на Общинския съвет.

Днес, 22 октомври, общинските съветници в почти пълен състав – от 49 души, НЕ приеха г-н Неделчев да бъде наказан с публично порицание.

Въпреки това създалата се ситуация породи дискусия между съветниците в продължение на повече от час.

Г-жа Елеонора Николова подчерта, че подобни казуси, свързани с моралните ценности, не бива да бъдат обвързани с политическата принадлежност или членството в политическа група или коалиция.

Д-р Теодора Константинова също апелира за по-голямо уважение между общинските съветници и присъстващите в залата на заседанията на Общинския съвет.

От своя страна, Наталия Кръстева се обърна с голяма доза емоционалност към своите колеги. Г-жа Кръстева каза, че остротата на изказването на г-н Неделчев спрямо една жена, майка и съпруга не би следвало да се допуска – както по време на Общинска сесия, така и извън нея.

Изказвания имаше от всички политически сили в Общинския съвет, а основният призив беше да се спазва добрият тон и да не се допускат обиди и думи, нараняващи достойнството и честта на всеки един човек.

С кворум от 49 съветници започна 13-ото заседание на Общински съвет – Русе

Днес, 22 октомври, малко след 9:00 часа, започна 13-ото заседание на Общински съвет – Русе с кворум от 49 общински съветници.

Общинските съветници отдадоха почит към починалите миналата седмица д-р Ервин Чакърян, д-р Петър Николов и отец Иван с едноминутно мълчание.

Поради отсъствието на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев, който е настанен в Белодробната болница заради положителна проба за коронавирус, днешното заседание се води от зам.-председателя Пламен Рашев.

От днес МК „БСП за България“ е с един член повече – това е общинският съветник Дилян Саманджиев, който беше избран от ПП „Възраждане“ в общинския съвет, а след това беше независим. От 19 октомври г-н Саманджиев е 16-ият съветник в коалицията на БСП.

Може би най-важната точка в Дневния ред на днешното заседание – за градоустройствения план на Община Русе, по предложение на г-н Рашев, се отложи за след обедната почивка, която традиционно се обявява в 13:00 часа. Останалите точки се гласуват по определения Дневен ред.

Комисията по Законност, обществен ред и сигурност заседава извънредно преди Общинската сесия

В навечерието на 13-ото заседание на Общински съвет – Русе комисията по Законност, обществен ред и сигурност заседава извънредно.

Това се наложи, след като на редовното си заседание на 15 октомври 2020 г., общинските съветници разгледаха жалба от предприятията, извършващи своята дейност в Дунавската индустриална зона  „Тегра“ – бившето КТМ, както е познато на русенци.

Жалбата е подадена на 14 октомври – само ден преди заседанието на комисията, поради което общинските съветници нямаха физическото време да реагират и да се запознаят подробно с целия материал за градоустройствения план на Община Русе.

На извънредната среща присъстваха и експерти от еко-сдружение „Дунавски регион“ гр. Мартен с председател Владислав Маринов, както и кметът на Мартен – Димо Тонев.

Тяхното желание е зоната да бъде предимно производствена.

От другата страна присъстваха юристи, представляващи „Булмаркет ДМ“ ЕООД, настояващи зоната да бъде чисто производствена.

  Комисията по Законност, обществен ред и сигурност с председател Елеонора Николова изслуша внимателно всички страни, като изслуша и становището на общинска администрация, и дискутира повече от час.

В края на заседанието общинските съветници НЕ приеха точката, като гласуваха с три гласа ЗА, три ПРОТИВ и един ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ.

 Дискусията ще продължи на 13-ото заседание на Общинския съвет утре, 22 октомври, в Пленарната зала на Община Русе от 9:00 часа.

Общински съветници от комисиите, отговарящи за качеството на атмосферния въздух в Русе, посетиха предприятието „Линамар“

Общински съветници от комисията по „Екология“ към Общински съвет – Русе и от временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в Община Русе и граждани, посетиха производственото предприятие „Линамар, за да се запознаят на място с производството и изпълняваната инвестиционна програма по екология на дружеството.

 Посещението е в отговор на поканата от управителя на „Линамар“  Лорето Айбанез, отправена по време на заседание на временната комисия.


Общинските съветници Биляна Кирова, Веселко Цветков, Дауд Ибрям,  Деана Тонева, Елисавета Досева, Иван Иванов и Пламен Рашев се срещнаха с ръководителя г-н Айбанез и експерти от предприятието

Основната идея беше да се проведе разговор за екологичните проблеми на Русе.

Общинските съветници и гражданите имаха възможност да направят обиколка в предприятието и да видят на място монтирането на технологичната линия за производство на леарски сърца, както и какви гаранции дава предприятието, за да се стигне до положителен резултат с инвестираните 14 млн. лв. в пречиствателни съоръжения.

За пореден път бяха поставени исканията на русенци за чист въздух и ограничаване на неприятните миризми. Многократно беше подчертано, че гражданите търсят технически средства за замерване за констатиране на доказана виновност на източника на замърсяване.

Държавните и общинските институции и неправителствените организации обединяват усилия  за намиране средства на основните замърсители в Община Русе и посещението беше поредното доказателство за това.

Поети са ангажименти от страна на РИОСВ, РЗИ и други отговорни институции за писмени отговори на поставени от граждани въпроси.

А временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух и за отпадъците в Община Русе продължава своята дейност.

Заседанието на Общинската сесия ще се проведе в Пленарна зала

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев е настанен за болнично лечение в Белодробната болница в Русе, считано от 20 октомври 2020 г., поради което той е възпрепятстван да участва в 13-ото заседание на Общинския съвет.

Заседанието на Общински съвет – Русе ще се проведе на 22 октомври 2020 г., от 9:00 часа, в гр. Русе, пл. „Свобода“ №6, Община Русе, Пленарна зала.

Заместник на г-н Пазарджиев ще бъде Пламен Рашев – зам.-председател на Общински съвет – Русе.

Фирма „Санси“ се е погрижила за дезинфекцията на сградата на Община Русе, в т. ч. и Пленарна зала.

Общинските съветници ще заседават при спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с борбата срещу разпространението на коронавирус у нас.

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев е с положителна проба за коронавирус

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев е с положителна проба за коронавирус. Това стана ясно преди броени минути.

Г-н Пазарджиев е получил неразположение вчера през деня и веднага е потърсил медицинска помощ. Приет е в Белодробната болница в Русе с двустранна бронхит пневмония и е настанен за лечение там.

Към 18:00 часа днес излезе и резултатът от теста, направен по-рано през деня, който е с положителен резултат за COVID-19.

Към момента Иво Пазарджиев е в добро общо състояние и остава за лечение в болницата.

Подробностите за предстоящата Общинска сесия ще бъдат изяснени през утрешния ден.

Дневен ред на 13-то заседание, което ще се проведе на 22.10.2020 г. от 9.00 часа в гр. Русе, пл. „Свобода“ №6, ет.6, зала „Св. Георги“

На основание чл. 23, ал.4, т. 1 от ЗМСМА и чл.15, ал.1, т.1 от ПОДОСНКВОА, свиквам Общински съвет – Русе на 13-то заседание, което ще се проведе на 22.10.2020  г. от 9.00 часа в гр. Русе, пл. „Свобода“ №6, ет.6, зала „Св. Георги“, при следния проект за

ДНЕВЕН РЕД:

 1. Питане на Владислав Маринов – вх.№ 1122/2020 г.
 2. К.л.273 Одобряване на „Общ устройствен план на Община Русе“ /ОУПО Русе/
 3. Изказване на Мариян Димитров – вх.№ 1132/2020 г.
 4. К.л.285 Годишен отчет за изпълнение на концесионните договори през 2019 г. 
 5. К.л.283 Инвестиция за изграждане на нови търговски обекти към пазара в кв. „Здравец изток“, бул. „Липник“ №88, гр. Русе
 6. К.л.284 Решение за приватизация чрез търг на общински недвижим имот с адрес: ул. „Николаевска“ №20, предмет на АОС №9002/22.02.2019 г.  
 7. К.л.266 Премахване на едноетажна жилищна сграда, находяща се в имот с идентификатор 63427.1.47 по кадастралната карта на гр. Русе, алея „Възраждане“№15 (на ъгъл с ул. „Патриарх Евтимий“№2
 8. К.л.275 Съгласие за сключване на предварителен договор по реда на чл. 15, ал. 3 и ал. 5  от ЗУТ за продажба на общински недвижими имоти, представляващи придаваеми терени по дворищна и улична регулации, с площи от 25,70 кв.м. и 0,90 кв.м., приобщени къмУПИ III-1021 в кв. 21 по регулационния план на кв. „Долапите“, град Русе
 9. К.л.276 Съгласие за обезщетяване наследниците на Върба Иванова Шаханова с недвижими имоти, представляващи земеделски земи с идентификатори 63427.63.33 и 63427.66.21 по Кадастралната карта и кадастралните /КККР/ на град Русе, местност „Под Ормана”, землище на град Русе, съгласно чл. 45ж от ППЗСПЗЗ, във връзка с чл. 10б, ал. 1 от ЗСПЗЗ и §27, ал. 2, т. 3 от ПЗР към ЗИД ЗСПЗЗ
 10. К.л.277 Съгласие за продажба на общински терени от 2 кв.м. и 5 кв.м. по улична регулация, приобщени към УПИ VII-1105 в кв. 774 по регулационния план на град Русе
 11. К.л.278 Откриване на процедура за провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на недвижим имот – частна общинска собственост, намиращ се в землището на с. Николово, Община Русе, местност „Дрибак 1,2”
 12. К.л.279 Откриване на процедура за продажба на общински урегулиран поземлен имот (УПИ) II-795 в кв. 57 – частна общинска собственост, с адрес:  с. Тетово, ЕКАТТЕ: 72357, Община Русе, ул. „Осогово“ №5, по реда на чл. 35, ал. 3 от ЗОС  
 13. К.л.280 Откриване процедура за продажба на недвижим имот – частна общинска собственост, с адрес:  с. Бъзън, ЕКАТТЕ: 07231, Община Русе, ул. „Васил Левски“ №8, по реда на чл. 35, ал. 3 от ЗОС  
 14. К.л.281 Откриване на процедура за провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на незастроен недвижим имот – частна общинска собственост, представляващ УПИ XII образуван от имот 556 в кв. 52 по регулационен и застроителен план на село Басарбово, Община Русе
 15. К.л.282 Откриване на  процедура за провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на общински поземлен имот, находящ се в с. Николово, Община Русе
 16. К.л.286 Откриване на процедура за провеждане на публичен търг с явно наддаване за продажба на недвижим имот – частна общинска собственост, намиращ се в с. Николово, ул. „Васил Левски“ № 65
 17. К.л.287 Приемане на решение относно одобряване, приемане и придобиване на инвестиции, извършени в активи – общинска собственост, от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе на територията на Община Русе за периода от 01.01.2019 г. до 31.12.2019 г., съгласно Договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставянето им за управление на „Асоциация по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Русе
 18. К.л.289 Отдаване под наем на обособени части от имоти – публична общинска собственост, предоставени за управление на учебни заведения на територията на Община Русе
 19. К.л.290 Отдаване под наем на част от сграда – публична   общинска собственост, с административен адрес гр. Русе, ул. „Братя Миладинови“ №37
 20. К.л.291 Допълнение на „Обща схема за поставяне на преместваеми обекти по чл.56, ал. 1 и ал. 2 от Закона за устройство на територията и Наредба №7 на Общински съвет-Русе, обслужващи търговията, на територията на гр. Русе“.
 21. К.л.269 Избор на Управителен съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“
 22. Приемане на решение по Сигнал с вх. № 1034/11.09.2020г. до Комисията по етика
 23. К.л.293 Корекция на бюджета на Община Русе за 2020 г.
 24. К.л.271 Решение за даване на съгласие Община Русе да кандидатства с проект по Наредба № 4 от 08.07.2019 г. за финансово подпомагане на изграждането и обновяването на спортни обекти – държавна и общинска собственост на Министерството на младежта и спорта
 25. К.л.272 Кандидатстване на Община Русе по Процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.056 „Сoциално-икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани мерки за подобряване достъпа до образование“ – Компонент 2 по ОП РЧР 2014-2020 и ОП НОИР 2014- 2020, за конкретни бенефициенти /КБ/
 26. Одобряване на допълнително споразумение към Споразумение между Община Русе и община Сливо поле по Проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания  в Община Русе и Община Сливо поле“, по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG05M9OP001-2.103, „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – Компонент 4“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020
 27. К.л.268 Приемане на Наредба за изграждане и опазване на Зелената система на Община Русе
 28. К.л.270 Вземане на Решение за разходване на средства по чл. 60, ал. 2, т. 1 и 2 и чл. 64, ал. 1 от Закона за управление на отпадъците
 29. К.л.267 Учредяване на целеви фонд „Граждански инициативи“ и приемане на Правилник за организацията, дейността и управлението на фонд „Граждански инициативи“
 30. К.л.274 Поправка на очевидна фактическа грешка
 31. К.л.292 Поправка на очевидна фактическа грешка, допусната в Решение № 217, прието с Протокол № 11 от 31.07.2020 г. на Общински съвет – Русе
 32. К.л.294 Даване на съгласие за разсрочване на задължения на ПФК Дунав ЕАД към ОП «Спортни имоти» на обща стойност 38 250 лв. с включен ДДС
 33. К.л.288 Одобряване на проект за подробен устройствен план – план за застрояване за промяна предназначението на земеделска земя за поземлени имоти с идентификатори 65348.14.268, 65348.14.269, 65348.14.270, 65348.14.271, 65348.14.272, 65348.14.273, 65348.14.274 и част от 65348.16.110 по КККР, одобрени със Заповед №РД-18-881/30.03.2018 г. на ИД на АГКК, местност „Лозята“, с. Сандрово, община Русе
 34. К.л.264 Даване на Разрешение за изработване на проект устройствен план – план за застрояване на поземлен имот с идентификатор 63427.149.688, находящ се в местността „КАСЕВА ЧЕШМА“, гр. Русе
 35. К.л.265 Одобряване на задание, разрешаване изработването на подробен устройствен план /ПУП/ – Парцеларен план за техническа инфраструктура извън урбанизираната територия – захранващ водопровод до имот с идентификатор 47336.61.13 в м. „Ясаците“, землище на гр. Мартен 
 36. Питания на общински съветници
 37. Питане на Иван Станев – вх.№ 1070/2020 г.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                        /Иво Пазараджиев/