Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Акад. Христо Белоев за патриарх Неофит: Неговият живот е един пример!

Изложба, посветена на живота и делото на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит по времето, когато той беше действащ русенски митрополит, бе открита в Русенската художествена галерия. Инициативата е по предложение на заместник областния управител Георги Георгиев.


Сред гостите на инициативата бяха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, директорът на Историческия музей в Бяла д-р Иво Жейнов, доц. д-р Йордан Дойчинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“, началникът на Районното управление – Две могили при ОДМВР – Русе главен инспектор Петър Ванев, представители на местната и държавната власт, както и редица граждани. 

Председателят на Общинския съвет академик Белоев сподели, че се радва, че е имал възможността да познава Негово Светейшество, като го определи като велик човек. „След всяка среща аз съм излизал духовно обогатен, променен. Неговият живот е един пример. В наш ще живеят неговото дело, поуки и напътствия, които той ни е дал. Трябва да се гордеем, че такъв човек е бил дълго време в Русе“, допълни академик Белоев. 

Директорът на Русенската художествена галерия Елена Великова припомни някои цитати на дядо Неофит и отбеляза значението на добротворството и вярата. 
По време на събитието беше запазено и едноминутно мълчание. 


Експозицията ще може да се разгледа до вторник /19 март/ в Русенската художествена галерия  на ул. „Борисова“ 39. Инициативата се реализира от Областна администрация – Русе, Държавен архив – Русе и Художествена галерия – Русе. Тя се осъществява и с подкрепата на доц. д-р Йордан Дойчинов от Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Изложбата, която е разположена в рамките на пространството на съществуващата от 2004 г. и получила лично благословия от дядо Неофит експозиция „Иконата преди и сега“, включва близо 20 снимки и документи от фонда на Държавния архив в града. Сред тях могат да се видят снимки от избора на дядо Неофит за митрополит на Доростолска и Червенска епархия през далечната 1994 г., снимки от различни официални празници, на които той е присъствал, както и редица документи. Има и писма по църковни въпроси, както и интересни поздравителни картички по случай някои от най-големите християнски празници – като Великден и Рождество Христово. Особено впечатление правят снимка от първото служение на дядо Неофит в катедралния храм „Св. Троица“, снимка от честването на 100-годишнината от изграждането на Паметника на свободата, както и редица фотографии от срещи с общественици от страната и Европа, а също и картички с лика на тогавашния митрополит.  В експозицията не липсват поздравителни писма от бивши областни управители и статии, публикувани във в. „Утро“.