Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Акценти от седмото заседание на Общински съвет – Русе

С едноминутно мълчание общинските съветници от Общински съвет – Русе с председател акад. Христо Белоев почетоха паметта на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в началото на днешното седмо заседание.

Преди преминаването към дневния ред, Гюнай Кадънкова от ДПС положи клетва като общински съветник и зае мястото на Борислав Рачев, който от 1 март 2024 г. е назначен като заместник-кмет на Община Русе в ресор Спорт и младежки дейности.

В началото на заседанието управителят на „ВиК“ ООД Илиан Милев отговори на поставените от общински съветници въпроси.

Председателят на УС на ФК „Дунав“ Диян Димов представи от трибуната  концепция за изграждане на спортен комплекс, който ще се състои от нов стадион с капацитет за 12 хил. зрители, отговарящ на категория UEFA 4. Съветниците гласуваха положително за това да се сформира финална, конкретна визия не само за проекта, а и за начина, по който ще се развива целия регион в м-т Лагера и м-т Приста. При успешно развитие на проекта предстоят много етапи и процедури, всяка една от тях е самостоятелна и подлежаща сама по себе си на контрол от Общинския съвет.

Процедурата за отдаване под наем на общинските помещения в Доходното здание, където в момента се намират „Хепи“ и Арт кафе, също получи зелена светлина. Срокът на договора ще бъде за период от 10 години.

Съобразно експертна оценка от март 2024 г., изготвена от независим оценител, за помещенията на „Хепи“ месечния наем ще бъде 6130 лв. без ДДС, а за Арт кафе – 880 лв. без ДДС. Предишното предложение бе за начална тръжна наемна цена за месец от 5560 лв. без включен ДДС за помещението на „Хепи“ и 860 лв. без включен ДДС за Арт-кафе.

Мнозинството днес гласува и Община Русе да финансира дейността на Сдружение „Футболен клуб Дунав – Русе“, Спортен клуб по баскетбол „Дунав-Русе-2016“ и Спортен клуб по волейбол „Дунав“. Съгласно решението администрацията ще подпише договори за спонсорство със спортните клубове на обща стойност 210 000 лв.

Общинският съвет прие и увеличението на еднократната помощ за второ дете от 200 на 300 лв. и за близнаци от 400 на 600 лв.

Изпълнителният директор на Боксов клуб „Русе“ Илия Сяров ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“. Треньорът по бокс ще бъде отличен за своя изключителен принос в областта на спорта както на местно, така и на национално ниво.

Общинският съветник от „Има такъв народ“ Татяна Нахабедян представи инициатива, на която тя самата е радетел от години. По повод навършването на 132 години от написването на текста на Българския Всеучилищен химн „Върви, народе възродени!“ от Стоян Михайловски, г-жа Нахабедян отправи покана за събитията, с които ще бъде отбелязан този празник:

15.04, понеделник – 9 часа – във всяко училище ще се изпълни  Всеучилищният химн;

                                  –11 часа поднасяне на венци и цветя от официалните лица и организаторите на събитията пред Паметната плоча;

16.04, вторник  – 16 часа ще се открие изложба в Художествена галерия на художници педагози;

                                    – 18 часа ще се състои концерт в „Канев център“ с участието на ученици и хорове от Русе и на Общинския духов оркестър;

 17.04, сряда – ще бъде открита изложба на ул. „Александровска“ с пана, съдържащи текста на химна, както и информация за живота на Михайловски, историята около написването и публикуването на химна;

  18.04, четвъртък –тематична кръгла маса, организирана от СУ „Христо Ботев“;

19.04, петък – концерт на съставите от Общинския детски център за култура и изкуство, в чийто край отново ще бъде изпълнен химнът.

От 15 до 19 април в русенските училища ще се проведат разнообразни събития, свързани със създаването на Българския всеучилищен химн и неговия автор.

Заседанието завърши с питания от съветници. Следващото заседание на Общински съвет – Русе ще се проведе на 25 април 2024 г.