Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Анелия Нунева е предложена за почетен гражданин на град Русе

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, съвместно с председателя на постоянната комисия по Младежта и спорта Елисавета Досева и общинските съветници Евгени Игнатов, Деян Недков, Айдоан Джалил и Мирослав Славчев, се обединиха около предложението спортната гордост на България в леката атлетика Анелия Нунева да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на град Русе“.

„Предвид политическата и икономическа обстановка в страната, считаме за необходимо Общинският съвет да даде положителен пример за поставяне на тема в дневния ред, различна от наболелите от години неразрешени въпроси и проблеми.

Русе е известен като градът на първите неща и тук несъмнено са родени големи таланти, хора с отличия, постижения в различна област и най-важното – хора, които мотивират и вдъхновяват останалите“ – с тези думи общинските съветници мотивират своя избор.

Съгласно процедурата по Наредба №17 за символиката на Община Русе, предложението беше разгледано на председателски съвет и получи единодушно подкрепа от всички присъстващи членове. А мотивите са обвързани с множеството успешни спортни постижения, обществената дейност и навършването на 60-годишна възраст на Анелия Нунева.

Припомняме, че Нунева има сребърни медали на 60 м – през 1984 г. от Европейското първенство на закрито в Гьотеборг, през 1987 г. в зала на Световното първенство в Индианаполис (САЩ) и на първенство в зала в Лиевен, Франция (1987); през 1986 г. на Европейското първенство в Щутгард – на 100 метра и 4 х 100 м. Към тях има бронзов медал с щафетата 4 х 100 м през 1994 г. на Европейското първенство в Хелзинки. И още. Анелия става шампион в „Медисън Скуеър Гардън“ на 55 ярда. Тогава има предложение да остане в САЩ и да се състезава за местен клуб, но отказва.

Анелия Нунева има неподобрен републикански рекорд на 200 м – 22,01 сек от 1987г.

Личните й рекорди са:

  • 50 метра – 6,12 сек. (1988 г.) – актуален републикански рекорд
  • 60 метра – 7,03 сек. (1987 г.) – актуален републикански рекорд
  • 100 метра – 10,85 сек. (1988 г.)
  • 200 метра – 22,01 сек. (1987 г.) – актуален републикански рекорд

Днес Анелия Нунева е един от инициаторите на възобновения турнир „Младост“. Също така е и спортен директор и председател на организационния комитет на международното състезание „Пробег на свободния дух Русе – Гюргево“.