Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Близо 2250 възрастни хора в Русе ще получат еднократна финансова помощ в размер на 50 лв.

Еднократна целева финансова помощ в размер на 50 лв. ще получат лица, преболедували COVID-19. Средствата ще получат лица със социална пенсия за старост и социална пенсия за инвалидност или лица над 70-годишна възраст, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 300 лв. Това решение подкрепиха единодушно общинските съветници от Русе.

Заделената сума е в размер на 20 хил. лв. и е заделена от средствата, предназначени за борба и превенция с COVID 19.

1052 са лицата, които получават социални пенсии – за старост и инвалидност.

1198 са лицата над 70-годишна възраст, които получават минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

За получаване на помощта нуждаещите се граждани следва да подадат заявление, към което да приложат документи, удостоверяващи прекарано заболяване от  COVID 19,  получавани доходи и проведено лечение.

От извършено проучване и анализ на ситуацията става ясно, че най-голяма необходимост от допълнителна подкрепа за лечение от COVID 19 и преодоляване на последиците имат лицата, които са с изключително ниски доходи, без подкрепяща среда и живеят на прага на линията за бедност: в невъзможност да си закупят лекарства за домашно лечение или поддържащо лечение.

В условия на борба с вируса Община Русе полага усилия за справяне със създалата се рискова ситуация и реализира дейности и проекти с цел превенция и оказване  на адекватна подкрепа на нуждаещите се граждани, заболелите лица и хората, поставени в задължителна изолация.