Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

България отбелязва 143 години Свобода

На днешния 3 март България отбелязва Освобождението на страната ни от османско владичество. Датата слага начало на Третата българска държава през 1878 г. след подписване на мирен договор между Русия и Османската империя, с което се слага краят на Руско-турската война от 1877- 1878 г.

По повод празника председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев поздравява всички, които милеят за нашата родина България.

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Днес, когато честваме 143 години от Освобождението на България, ние за пореден път преоткриваме и преосмисляме свободата като ценност. За този ден дадоха живота си хиляди българи, между които доблестни мъже и жени, хъшове в изгнание, четници, и революционери, за които Свободата на Отечеството е над всичко. Този ден стана възможен и благодарение на себеотрицанието и подвига на българските храбри опълченци и руските, белоруските, украинските, румънските, финските войни …

Датата 3 март носи невероятния дух на една величествена битка, донесла правото на българите отново да имат държава. Дата, отбелязваща възкресението ни като нация; дата на възкръсналата свобода – чакана, бленувана и заплатена с кръвта на безброй български чада. Това е ден не само за празнуване, а и ден за преклонение и размисъл. Ден, призоваващ ни да бъдем единни, да бъдем достойни българи, да помним националните идеали и да пазим историческата си памет. За да имаме достойно бъдеще – нека продължаваме да предаваме на децата си заветите на апостолите, революционерите и възрожденците, да възпитаваме у тях гордост и себеуважение от това, че са потомци на героично минало, за да пребъде във времето България.

Нека пазим България чиста и неопетнена и с делата си да докажем, че сме горди с миналото си и отговорни към бъдещето.

Честит Празник!“.