Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

България почита смъртта на Апостола на българската свобода Васил Левски

Днес, 18 февруари, България ще замълчи за пореден път пред саможертвата на Апостола на българската свобода, загинал за да ни има и днес.

Почит пред смъртта на Васил Левски отдаде и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

„Васил Левски оставя на поколенията идеите си за равноправието на хората, за човешките права и свободи, идеята за демократичното управление, за общуване между народите и съвършеното равенство между тях, идеята за законността и равенството пред законите – идеи, актуални и до днес“ каза г-н Пазарджиев и положи цветя пред новия за Русе паметник на Дякона.

Паметникът е изграден по проект на русенския скулптор Даниел Кънчев и арх. Силвия Славова и е с височина 4,20 метра с постамента. За неговото строителство бяха събрани над 120 000 лева чрез дарителска кампания, организирана в началото на миналата година от инициативен комитет. Най-голям дарител в нея е Община Русе.

Сбъдната мечта е в Русе да има символ на Апостола. Цялостният проект включва облагородяване и цялостно обновяване на района в Парка на Възрожденците, като към момента мястото е с денонощно видеонаблюдение и красиво осветено през нощта.

Поклон пред паметта на Васил Левски и неговото дело!