Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Валентин Димитров е новият обществен посредник на Русе

Валентин Димитров е името на новия обществен посредник на територията на Община Русе. Той беше избран с 35 гласа от Общински съвет – Русе, които му бяха достатъчни в съревнованието с другите двама кандидати – Наталия Къснеделчева и Мариян Димитров.          

На днешното си 48-о заседание общинските съветници избраха Станимир Станчев за председател на Временната комисия, която да приложи приетите процедурни правила, по които се избира обществения посредник. Съветниците гласуваха също вотът да се проведе тайно и така с тайно гласуване всички 51 общински съветници дадоха своя глас и определиха Валентин Димитров за омбудсман на Русе с 35 гласа. Наталия Къснеделчева събра 15 гласа, а Мариян Димитров – 1.

Изборът на обществен посредник е процедура, която се проведе за трети път през настоящия мандат 2019–2023 г. – този път – успешна. Самата позиция на омбудсман предполага проява на коректност към страните по получените сигнали, като ги уведомява за намеренията и действията си, изслушва ги и отчита съображенията им. Омбудсманът е застъпник за правата на хората и защитник на обществения интерес. В дейността си е независим и се подчинява само на Конституцията, законите на Р България и наредбите на Общинския съвет.

С полагане на клетва и подписване на акта за вписване в длъжност, първите на думи на Валентин Димитров бяха, че така не се е вълнувал от младеж. „Ще споделя с вас, че бързото говорене определено изяжда смисълът на определени думи, затова ще говоря бавно, за да бъда разбран вярно. Днес няма да изреждам благодарности, както при Оскарите, да благодаря на партии или централи. Днес, дами и господа, изказвам своите благодарности към всички, които участваха в гласуването, независимо от това дали са ме подкрепили или обратното, защото със своя глас Общинският съвет засвидетелства още веднъж волята си, че ще се ръководи от правата и свободите на гражданите, като посочихте най-сетне първия граждански омбудсман, първия граждански застъпник на Община Русе. Благодаря ви!“.