Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ВЕНЦИ И ЦВЕТЯ В ПАМЕТ НА БАБА ТОНКА

Церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Баба Тонка е една от инициативите, с които Община Русе отбелязва 200 –та годишнина от рождението й. На нея присъстваха народните представители Пламен Нунев и доц.д-р Любомир Владимиров, областният управител Стефко Бурджиев, консулът на Руската федерация в Русе Василий Колясев, засл.проф. Васил Пенчев – председател на Общински съвет – Русе, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, неговите заместници, представители на обществени и политически организации, училища, читалища.
В празничното си слово, г-н Стоилов подчерта, че именитата русенка Баба Тонка е била готова да принесе себе си и децата си в жертва в името на свободата на родината. „И тя го прави по най-категоричния и достоен начин“, каза още кметът и припомни думите на голямата българка „Още четири сина да бях имала, нямаше да ми стане жал, ако видех и тях, че са под байряка.”
Церемонията приключи с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Баба Тонка.
В 17.30 ч. в Катедрален храм „Света Троица” ще бъде отслужена Панихида в памет на Баба Тонка Обретенова.
От 18 ч., на площада пред Община Русе, ще започне Тържествена заря-проверка, организирана от Община Русе съвместно с Русенския гарнизон и с участието на военни формирования от Центъра за подготовка на танкови подразделения в Сливен. Специален гост на Тържествената церемония в чест на бележитата българка, родена в Русе, ще бъде Цветан Цветанов – заместник министър-председател на Република България и министър на вътрешните работи.
Преди началото на Тържествената заря-проверка, в 17.15 ч., военнослужещите ще преминат в тържествен марш по маршрут в.ф. 32420 Русе – ул. Солун – Паметника на Альоша – ул. Александровска – площад пред Община Русе.