Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Въпреки кризата Община Русе отбеляза ръст в изпълнението на инвестиционната си програма

За 2020 година Община Русе е реализирала 55,7% от инвестиционната си програма, спрямо 47,2% през 2019 г.

„През миналия април местната администрация беше събрала едва 27% от очакваните приходи към момента. Въпреки здравната и социалната криза, служителите ни успяха да реализират добър процент от инвестиционната ни програма. Искам той да е още по-голям тази година, да влезем в микроградската среда и междублоковите пространства, за да достигнем до повече русенци“, обяви кметът Пенчо Милков по време на общественото обсъждане на отчета за изпълнението на Бюджет 2020.

Пандемията се отрази негативно на местната хазна, като приходите в нея са били по-ниски от тези в предишната година. Въпреки това е постигната висока данъчна събираемост, което кметът обясни с отговорната позиция на гражданите и добрата работа на служителите. Затруднения са изпитани в събирането на неданъчните приходи (такси за услуги, продажби, наеми и др.) поради намалената икономическа активност на русенци по време на кризата.

Освен извънредните разходи за защита от разпространението на вируса, през 2020 година ръководството на Община Русе увеличи средствата във всички функции и укрепи общинските предприятия.

„Назначихме нови строителни работници и закупихме нова техника, а през 2021 година продължаваме в същата посока“, каза Пенчо Милков.

С над 8,4 млн. лв. са увеличени средствата в едни от най-важните ресори – „Образование“, „Здравеопазване“, „Социално осигуряване и грижи“ и „Почивно дело и култура“, и изпълнението на бюджета в тези най-свойствени за местната администрация дейности е със 7% по-високо в сравнение с миналата година.

Още информация ще откриете тук.