Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

В русенската болница „Канев“ спазиха обичая с „миене на ръце“ за празника Бабинден

По стара българска традиция днес отбелязваме Бабинден, празник на вълшебството на раждането на нов живот, съхранен през вековете в мъдростта на нашите прадеди.

Председателят на Общински съвет – Иво Пазарджиев поздрави екипа на УМБАЛ „Канев“ – Русе в лицето на началника на отделение „Акушерство и гинекология“ д-р Светла Христова, началника на отделението по Неонатология д-р Лиляна Ташкова и г-жа Красимира Антонова, която е акушерката с най-дълъг стаж в отделението.

„Неслучайно народът тачи Деня на родилната помощ – 21 януари от древни времена и почита и до днес грижите и радостта към новородените, към нашите наследници в бъдещето, посрещани в ръцете на по-възрастните и по-опитните.

На професионалните медицински екипи на Акушеро-гинекологичното отделение в УМБАЛ „Канев“ – Русе, на всички лекари и акушери поднасям най-сърдечни поздравления за празника и използвам възможността да изразя нашата благодарност и възхищение от неуморния труд, на който сте орисани за радост на най-малките русенчета и техните родители!

На всички Вас желая здраве, свежи сили и по-спокойни бъдни дни!“.

С тези думи и приветствия г-н Пазарджиев беше част от празника, макар и неприсъствено.

Дамите, даряващи нов живот, получиха красиви цветя, а ритуалът с миене на ръце беше спазен в самото отделение

В Акушеро–гинекологичения комплекс към УМБАЛ „Канев” АД през 2020 година са родени 1133  бебета или с 50 по-малко в сравнение с предходната година, което е нормално на фона на намаляващата раждаемост в България. За сравнение – намалението на ражданията в предходните години е със повече от 100.

През  2020 година  са се родили 573 момченца и 560 момиченца, 21 раждания на близнаци. Перинаталната детската смъртност е 7,06 промила, която е приблизително два пъти по-ниска в сравнение с предходните 4 години. Ранната неонатална смъртност е 4,4 промила и също е по-ниска в сравнение с предходни години.

Броят на преминалите пациентки в структура Родилно е 1949, като 7 от тях са чужди гражданки.

Въпреки недостига на кадри в България, в „Канев“ няма дефицит на акушер-гинеколози, акушерки и медицински сестри, като не малка част от лекарския и акушерски персонал се състои от млади кадри.