Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

В Русе се отбелязаха 81 години от спасяването на българските евреи

С възпоменателна церемония днес в Русе беше отбелязана 81-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Инициативата бе организирана от Регионалната организация на евреите /РОЕ/ „Шалом“ с председател Панайот Тотев, а сред присъстващите бяха заместник областният управител Георги Георгиев, кметът Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев, както и директорът на Историческия музей в Бяла д-р Иво Жейнов. По предложение на Георгиев в небето полетяха десетки бели балони в знак на почит към хората, които в опасните години на Втората световна война защитават евреите от ешелоните на смъртта. „Това е едно от най-значимите събития в съвременната история на България“, каза Георгиев и посочи, че то е пример за силата на гражданското общество в страната ни.

Прочувствено слово произнесе и заместник-председателят на РОЕ „Шалом“ в Русе Стела Дионисиева, която разказа историята на своята баба Естер и благодари на всички, които не са прегърнали фашизма и не са забравили човечността си.

По традиция церемонията завърши с едноминутно мълчание и поднасяне на цветя пред паметника на жертвите на Холокоста в града, който бе издигнат през 2018-а. Той е изграден със средства на организацията и с дарения на израелски фирми. Проектът бе предоставен безвъзмездно от русенския архитект Цвети Русинов.

Припомняме, че с Решение 105 на правителството от 19 февруари 2003 г. е избрана датата 10 март, заради така наречената „Кюстендилска акция“ от 1943 г. Тогава с помощта на политици и общественици от Кюстендил и на български митрополити е поставено пред управляващите искането да се противопоставят на готвеното депортиране на български евреи в нацистките концентрационни лагери. Не трябва да се подценява и изключителната роля на цар Борис III за спасяването на българските евреи. След 1943 г. всичките близо 50 000 български евреи са спасени, което е уникален случай във Втората световна война. В България еврейската общност в края на Втората световна война е по-многобройна отколкото преди началото на войната. За съжаление страната ни не е била в позиция да спре депортацията на над 11 000 евреи от Северна Гърция и части от Югославия, които са били под германска юрисдикция.

През 2018-а, когато председател на дружеството бе Роза Ишах, екип от Областна администрация – Русе реализира редица събития, посветени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. В рамките на няколко месеца в различни населени места от региона се проведоха документални изложби и редица беседи за значението на хуманността и ролята на българската държава и народ за спасяването на евреите. От Областната управа в Русе бе реализирана и информационна кампания по случай изграждането на уникалния по рода си в цял свят мемориал „Стената на българските праведници“, който беше открит през юни 2021-а година в столичното 134-то училище с изучаване на иврит „Димчо Дебелянов“. Той е посветен на 20-те смели българи, записани със златни букви в книгата на хуманността на Световния център за възпоменание на Холокоста „Яд ВaШeм“. Идейният замисъл на проекта и неговото финансиране са на Роман Стоянов, основател на Българо-еврейски културен институт, потомък на българския „праведник на света“ Младен Иванов, който дава подслон на множество евреи в онези мрачни години и доказва, че човечността е жива.