Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Градският транспорт в Русе ще стане изцяло общински

Техническото състояние и амортизацията на автобусите е една от основните причини Общинският съвет да приеме единодушно днес предложението градският транспорт в Русе да стане изцяло общински.

Темата с преминаването на градския транспорт изцяло към общината беше сред най-коментираните през последните седмици в отделните комисии. С нея и започна 22-ото заседание на Общински съвет – Русе, което се провежда присъствено след онлайн заседанията по време на COVID пандемията. Днес в залата присъстват и трима стажанти от Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев“, които през изминалата седмица бяха на стаж в Общинския съвет и Областна администрация.

„Най-доброто решение за русенци и гостите на града е превозвачът да бъде един“ беше категоричен заместник-кметът Димитър Недев. Той разясни, че в Русе ще има нови превозни средства и че това ще помогне за постигането на по-добър социален ефект върху жителите на града.

Към момента Общински градски транспорт притежава 36 тролейбуса, с които извършва превоз, като в края на тази година 10 от тях ще излязат от употреба. В момента тече обществена поръчка за доставка на 20 броя употребявани тролейбуси. Очаква се те заедно със съществуващите вече тролейбуси и новите, които ще пристигнат през 2023 г., да задоволят необходимостта от промени в предлаганите градски транспортни услуги.

Така Община Русе ще постигне 95% ефективност на градския транспорт, категоричен беше Недев. Първият електробус ще пристигне в Русе още в края на тази седмица, а останалите 19 ще бъдат доставяни поетапно всяка следваща седмица.

За първото тримесечие на 2021 г. частните превозвачи в Русе са отчели 140 000 лв. загуби.