Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Днес е Денят на народните будители. Честит празник!

Скъпи русенци,

На днешния прекрасен празник – Денят на Народните Будители, за пореден път си задаваме въпроси, като: Има ли българин, който да не обича Родината си и да не се гордее с нейната велика многовековна история? Има ли човек, който да не знае имената на Черноризец Храбър, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, Неофит Рилски, д-р Петър Берон, Васил Априлов и хилядите знайни и незнайни българи – родолюбци, които с делата си са събудили патриотизма и съхранили българския дух?

Днес е един от дните от календара, който бележи българщината. Призваните да бъдат „будители” трябва да бъдат независими и свободни, за да възпитават поколенията българи – с дума и жест, с честност и отношение, със знания и опит, с богатството на общата си култура, с примера, който дават … Бъдете свободни и чисти в мислите си, независими в действията и желанието си към доброто във всичките му измерения!

На Деня на будителите ние почитаме и се прекланяме пред всички, които не позволяват искрата на духовността да угасне в душите на хората – заради знанието, заради любовта към майчиния език, заради българската култура и духовното богатство. Благодарение на героизма на народните будители, България е оцеляла. Защото ”героизъм” не означава само подвиг на бойното поле или революция. Героизъм е да дръзнеш да напишеш „История славянобългарская”, да построиш светско училище в поробената ни държава, да вдъхнеш увереност в собствените си сили и възможности.

Днес трябва да отдадем своята признателност на днешните будители, които следват славния път на своите велики предшественици и с делата си възраждат българския национален дух, запалват стремежа към знания и покоряване на нови върхове в образованието и културата.

Гордеем се с Вас, народни будители! Благодарим Ви! Пазете огъня на българщината, за да я има България!

Честит Празник!


Иво Пазарджиев
Председател на Общински съвет – Русе