Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Днес се отбелязват 120 години от смъртта на Гоце Делчев

На 4 май 1903 г. пада убит един от най-значимите български революционери – Гоце Делчев. Той загива в сражение с турска потеря край село Баница, Серско, едва на 31 години.

Днес, 120 години по-късно, в Русе и в цялата страна се отбелязва годишнината от неговата гибел. Своето преклонение пред делото и саможертвата на революционера и национален герой изразиха русенци, сред които и председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев.

„Гоце Делчев не е имал нито за момент съмнение относно своя български произход. Гоце Делчев не е говорил на друг език, освен на своя роден език – български. Гоце Делчев не си е представял Македония като нещо по-различно от България. Неговите саможертва и смърт ни показват онзи чутовен героизъм, който се среща у всеки такъв млад поборник за свобода от Българското възраждане. За тях материалното не е от значение. За тях важно е само отхвърлянето от тирания“ каза Пазарджиев по време на церемонията.

Събитието се състоя пред паметника на бореца за свобода, издигнат в началото на булеварда с неговото име в русенския жилищен квартал „Дружба“, а организатор е Национално дружество „Традиция“, клон „Ангел Кънчев“, с подкрепата на Община Русе.

С въздействаща възстановка от Националното дружество „Традиция“  пресъздадоха „жива картина“ с моменти от живота на Гоце Делчев, а музикалните изпълнения на Виктория Ангелова от НЧ „Гоце Делчев“ „Къде си вярна, ти, любов народна“ и „Зайди, зайди, ясно слънце“ бяха прекрасно допълнение към програмата, представена за първи път по подобен начин пред паметника на воеводата.

Поклон пред паметта на героя!