Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Екокомисията към Общинския съвет изслуша инвеститорът Красимир Даков относно бъдещия нов завод в Русе

Постоянната комисия по Екология към Общински съвет – Русе заседава извънредно, за да може общинските съветници и обществеността да се запознаят с подробностите около изграждането на бъдещия завод за производство на латексови продукти. Става въпрос за дружеството „ДД Логистика“ с едноличен собственик Красимир Даков и управител Борислав Даков. Самите те присъстваха на извънредното заседание, а в залата бяха още директорът на РИОСВ–Русе Анатоли Станев, представители на общинска администрация, екоактивисти, медии и граждани.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев започна с думите, че темата за чистотата на въздуха от десетилетия е болезнена за русенци и именно това е провокирало днешната среща между частния инвеститор и институциите, експертите от които зависи бъдещето на града.    

Пазарджиев наблегна на добрите възможности, които са заложени в подобно  инвестиционно намерение, но за да бъде ефективно то, следва да бъдат спазени всички правни норми. „Гражданите очакват от нас да бъдем бдителни и да взимаме отношение по важните за Русе въпроси“ добави още председателят и призова общинските съветници да изразят своето мнение в името на всички, които са избрали именно те да са част от местния парламент.

Директорът на РИОСВ-Русе Анатоли Станев не пожела да навлиза в детайли около процедурата за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) в правно и експертно-техническо отношение, защото „това би опорочило текущата процедура и съответно всяко изказване на комисията може да бъде използвано по време на течащото производството“. Станев не пожела да коментира информация, която не е публично достъпна с изложените доводи, което от своя страна създаде напрежение още в началото на обсъждането.

Всички общински съветници взеха отношение по темата, като техните въпроси към собственика на „ДД Логистика“ Красимир Даков изясняваха все повече детайли около намерението му да бъде изграден първият в България и вторият в Европа завод, който използва синтетичен каучук-нитрил.

Станимир Станчев от групата на СДС в Общинския съвет изрази подкрепата си към бизнеса и развитието на икономиката в Русе от името на цялата група. Станчев подчерта, че самият той има собствен бизнес, но държи да има правила и тези правила да важат за всички. Именно поради тази причина дойде и неговото предложение Красимир Даков да бъде изслушан пред комисията, като 7 общински съветници бяха „за“, а трима се въздържаха.

Луиза Попова от групата на „ВМРО-Патриотите“ също наблегна на значимостта в Русе да бъдат създадени условия за повече работни места, но само и единствено, ако това не води до нови замърсители на атмосферния въздух и околната среда.

Много въпроси бяха зададени и от Деана Тонева от групата на „Демократична България-Обединение“, както и от Елисавета Досева от групата на „БСП за България“. Всички те бяха свързани със суровината, която ще се използва в бъдещия завод, начинът, по който ще функционира той и екозащитата, която той ще осигури на русенци.

Оказва се, че основното притеснение на инвеститора Красимир Даков е не оценката, която неговият завод ще получи, а умишленото, според него, забавяне по всички процедури от страна на институциите, предимно от страна на РИОСВ-Русе. Според юриста – експерт по екологични въпроси Анатоли Казаков, ако Даков беше извършил доброволно ОВОС, цялата процедура щеше да е в много по-напреднала фаза.

Самият инвеститор коментира, че основната суровина, с която ще работи заводът, е водна суспензия с 20% съдържание на сухо вещество и ако суровината мирише, крайното изделие също ще мирише, което е „недопустимо“. Даков добави, че продажбата на крайните продукти изискват изключително много документи, повече от 500 на брой, което не оставя възможност за разминаване със законовите и правни норми, и гарантира, че производството е „напълно безвредно и екологично чисто“.

Тук адвокат Казаков взе отношение и сподели, че за своята 20-годишна практика не познава случай, в който инвеститор да признае, че неговото производство е вредно или би могло да бъде такова. А това е „нормално, защото инвеститорът трябва да убеди останалите в правотата и необходимостта от неговата инвестиция“ и призова всички ангажирани страни да бъдат внимателни в изказванията си, защото това би могло да въздейства върху текущото административно съдебно производство.

За ясни послания апелираха и представители на местните медии, които също се включиха в дебата, което само затвърждава значимостта на обществените обсъждания по важни за развитието на града въпроси.

Към настоящия момент се очаква становището на Министерството на околната среда и водите.