Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Започна новата акдемична година за Русенския университет „Ангел Кънчев“

Над 1500 нови студенти влизат в залите на университета тази година

Днес с тържествена церемония бе открита новата академична учебна година в Русенския университет „Ангел Кънчев“.

„Вече 77 години Русенският университет се развива успешно в полза на младите хора, бизнеса и обществото. Тази достойна възраст е доказателство за устойчивостта на създадените академични традиции и за отвореността и адаптивността към иновациите и динамичните промени във висшето  образование в глобален мащаб“, заяви ректорът акад. Христо Белоев, дтн.

Повече от 1500 студенти ще влязат за пръв път в аудиториите на висшето учебно заведение тази година, като 29 от тях са приети с най-висок състезателен бал.



Университетът предлага над 50 бакалавърски програми от 23 професионални направления. Повече от 70 пък са възможните магистратури, а над от 50 са научните специалности в докторска степен. Същевременно университетът има сключени договори за международен обмен на студени с над 500 университета от цял свят. Техническата база на РУ „Ангел Кънчев“ е сред най-добрите в страната. Учебните и научни лаборатории са оборудвани с най-съвременна техника от водещи организации.

През изминалата академична година са се дипломирали петима доктори на науките, седем доценти и трима професори.

Георги Ангелов Моллов пък получи стипендия от 1000 лева от ръководството на русенската „Райкомерс Конструкшън“. Той е студент в машинно-технологичния факултет. 29 са студентите с най-висок бал, които започват своето обучение в Русенския университет.

В събитието участваха още кметът на Община Русе Пенчо Милков, неговите заместници Магдалина Илиева, Енчо Енчев Димитър Недев и Златомира Стефанова, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, областният управител Анатоли Станев, както и множество представители на държавната и местна власт.