Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Засилен интерес към заседанието на постоянната комисия по екология

Засилен интерес към заседанието на постоянната комисия по екология имаше днес, 31 август.

Общинските съветници започнаха дискусията с една от най-болезнените теми за поколения русенци – за чистотата на въздуха в Русе. Те гласуваха първи да бъдат изказванията на Иван Белчев, който подаде сигнал за замърсен въздух и неприятна миризма на територията на града, и представителите от еко-сдружението „Дунавски регион“.

На заседанието присъстваха и представители от РИОСВ – Русе, както и граждани, имащи отношение към проблема с чистотата на въздуха.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков заяви: „Призовавам всички граждани да са единни и активни и да изискваме заедно държавата да посочи замърсителите и допълни: „Излезте от виртуалния свят и елате в реалния, каквото и да коства това на институциите“.

Новоназначеният директор на РИОСВ – Русе Анатоли Станев каза: „На никого нищо няма да бъде спестено, но проблемите трябва да се констатират по подходящ начин“.

Последва изказване на председателя на временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани със замърсяването на атмосферния въздух, и за отпадъците в Община Русе Дауд Ибрям. Той уточни, че за проблемите с въздуха се говори от 2013 г. и въпреки дългогодишното обсъждане от институции, неправителствени организации и граждани на поставените проблеми, никой до този момент не е дал разрешение за тях. Според него вече е крайно време проблемът да бъде решен и приключен и уточни, че всеки, който има информация, мнение или идеи за разрешаването му, е добре дошъл във временната комисия за чистотата на въздуха.

Общинските съветници обсъдиха и всички останали 11 точки от дневния ред на комисията по екология.