Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Зелена светлина за процедурата по изграждане на паркинг за тежкотоварни автомобили

Днес на извънредното си заседание общинските съветници одобриха предложението на кмета на Русе Пенчо Милков за учредяване на възмездно право на строеж върху общински имот с цел изграждането на голям паркинг за тежкотоварни автомобили.

“Ситуацията е нетърпима“, заяви Пенчо Милков по повод почти удвоения тежкотоварен трафик заради войната в Украйна.

С приемането на предложението Община Русе се ангажира да организира конкурс, на който да се явят частни фирми. Две основни изисквания ще бъдат заложени към тях  – ежегодно от съоръжението общината да получава минимум 600 хил. лв., както и осигуряването на паркоместата да се извърши в рамките на 9 месеца.  Наддаването ще започне от 18 млн. лв., което е общата сума за 30-те години на експлоатация.

„Не е подходяща идеята да направим акционерно дружество и да загубим 160 дка общински имот на толкова добро място. Нашият вариант е той да носи приходи на русенци, но ще остане тяхна собственост. Освен това изборът на частен партньор за акционерно дружество ще ни отнеме минимум 9 месеца, след които евентуално да започне строителството. Русе не може да чака толкова време“, каза кметът Пенчо Милков.

„С много усилия издействахме отпускането на 3 млн лв. за изграждането на паркинга и от този момент с екипа ми не сме спирали да работим по идеята да превърнем имота от гора в съоръжение за толкова много камиони“, допълни кметът.

За да не се губи време, извънредната сесия бе свикана веднага след приключването на последните съгласувателни процедури с АПИ,  ВиК, Енергоснабдителното дружество, НКЖИ и други компетентни институции.