Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Зрелостниците от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ получиха Немски дипломи С1

38 зрелостници от Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“ в Русе получиха своите дипломи за владеене на немски. Това се случи на тържествена церемония днес в зала „Европа“ на Доходното здание. На събитието присъства и председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев, който е възпитаник на гимназията и споделя и до днес всяка емоция със своите бивши преподаватели, както и с директора на Дойче шуле Искра Иванова.



Пазарджиев се обърна към зрелостниците с думите, че няма нищо по-хубаво от това младите, образовани и мотивирани хора да изберат България пред чужбина за своето образование, а в последствие и месторабота.
„Скъпи ученици, и аз като вас съм завършил Дойче шуле. Казвам го с гордост и много мили чувства в себе си, съхранени през годините. Знам и помня колко усилия изисква отличието да получиш Неска диплома за владеене на немски език и то на толкова високо ниво – С1. Поздравявам ви и от сърце ви пожелавам да направите най-правилния избор след прекрачването на училищния праг с последния училищен звънец“ каза Пазарджиев и допълни, че искрено вярва в успеха на младите момичета и момчета.

Беше предвидена и богата културна програма с множество съвременни изпълнения, а също и класическа музика. Повечето от произведенията бяха изпълнени от ученици от училището. За доброто настроение на всички се погрижиха и балерините от танцова школа „Инфанти“ с ръководител Снежана Байчева при Народно читалище „Захари Стоянов-1937“. Настроението бе вдигнатото и от танцов ансамбъл „Русчуклийче“ с главен художествен ръководител Нели Гарвалова. В него участват и възпитаници на немската гимназия.

Дипломата по немски език отговаря на стандартите С1 от Общоевропйеската езикова рамка. Тя служи като доказателство заедно с други изисквания за приемане във висши учебни заведения в Германия. Често пъти се приема като сертификат за преподаване на чужди езици и се признава от много работодатели както в страната, така и в чужбина. На практика близо 50% от всички завършващи 12 клас в гимназията получиха подобна диплома. Абитуриентите през настоящата учебна година са 77, а общо обучаващите се от 1 до 12 клас в училището са 980.

Сред гостите на събитието бяха още заместник-областният управител Детелина Ачева, началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ към Община Русе Таня Тодорова, експертът по чужди езици и майчин език към Регионалното управление на образованието Сюзан Ферхадова и представители на училището.