Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Иво Пазарджиев беше специален гост на дебати на немски език в Дойче шуле

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев беше специален гост на традиционните за Дойче шуле дебати на немски език.

Проектът за международни младежки дебати на немски език се организира от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия, няколко фондации и се провежда в 14 европейски държави от Централна и Източна Европа. Дебатите се организират на училищен, регионален, национален кръг и завършват с международен финал. Целта на проекта е да подтикне младите хора в Европа, изучаващи немски език на ниво В2/С1, към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация и за свободно изразяване, да подпомогне изграждането на мислещи и толерантни млади хора.

Иво Пазарджиев се обърна към учениците от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ с думите, че самият той е възпитаник на това училище и е убеден в знанията и възможностите, които всеки може да придобие именно тук. А дебатите са само още един начин за усъвършенстване. „Пожелавам ви да останете в Русе, да се развивате в България и точно вие да бъдете следващите, заемащи обществените позиции в града. Винаги съм казвал, че започвайки работа в общинска администрация или в Общинския съвет, човек трябва да знае и може, а не тепърва да се учи. Работете върху себе си и не забравяйте откъде е започнало всичко“.

Учениците Денислав Димитров, Алекса Ангелова, Павлина Димитрова, Мартин Алатов от 11 клас и Лъчезар Борисов, Ренета Маринова, Вихра Македонска, Николай Нешев от 10 клас представиха два дебата по темата: „Трябва ли да бъдат премахнати оценките в училище?“. Пред журито в състав Петя Великова, Нели Праматарова и Арзу Мехмед – ученичка от 12 клас, дебатьорите представиха своите гледни точки по темата, изразиха активна гражданска позиция, защитена с аргументи. Координатор и треньор на дебатите по немски е Сияна Мандажиева, ст. учител по философия.

Сред присъстващите беше и Петя Лазарова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия.

Водещи на дебатите бяха Александра Калинова и Даниела Пенева от 10 клас, а секундант беше Ивет Павлова също десетокласничка. В края на състезанието бяха излъчени тримата финалисти – Алекса Ангелова, Денислав Димитров и Мартин Алатов, които ще участват на регионалния кръг от състезанието в гр. Ловеч. Те получиха грамоти за участие и награди, връчени от директора на училището Искра Иванова.

В края на дебатите председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев покани всички желаещи да се докоснат до работата на общинските съветници на посещение в администрацията.