Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Иво Пазарджиев и Росица Георгиева апелираха абитуриентите да изчакат с празненствата поне до 3 юни

Иво Пазарджиев и Росица Георгиева апелираха абитуриентите да изчакат с празненствата поне до 3 юни

Броени дни преди учениците от випуск 2020 г. да завършат официално своето обучение, емоцията около абитуриентските балове не подмина и възпитаниците на русенските училища. Част от импровизираните изпращания на дванайсетокласници бяха отразени в социалните медии, което повдигна за пореден път много въпроси пред тях.

Именно това беше и поводът председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев и началникът на регионалното управление на обарзованието Росица Георгиева да поканят на среща бъдещите абитуриенти на град Русе. Всяко от училищата на територията на гарда, включително и ученици от СУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Две могили, имаше по един представител – предвид мерките срещу разпространението на COVID-19.

Основен акцент на разговора между Иво Пазарджиев и зрелостниците беше обществената реакция срещу организираните от тях шествия въпреки правилата за сигурност предвид пандемията. Пазарджиев определени това като „неоснователна критика” към абитуриентите, и че те заслужават да имат изпращане, каквото са имали и випуските от предишни години. Освен това председателят отправи молба към учениците да не шофират след употреба на алкохол, дори да се чувстват сигурни зад волана, защото няма нищо по-опасно от празничната еуфория, съчетана с желание за адреналин и незабравими преживявания.

Като основни проблеми бяха посочени не само невъзможността дванайсетокласниците да отпразнуват своя абитуриентски бал, а и това, че заведенията и хотелите, в които са били направени резервации и е било платено – отказват да възстановят сумата на учениците. Председателят на Общински съвет – Русе пое ангажимент пред зрелостниците да им помогне и абитуриентският бал тази година да не бъде само онлайн преживяване, но с апел да изчакат да отминат зрелостните изпити и да спазват мерките за безопасност на здравето.

Росица Георгиева насочи вниманието на учениците към предстоящите държавни изпити, които са най-важни към този момент и помоли посланието да няма масови събирания да бъде разпространено сред всички бъдещи абитуриенти.

Молбата, насочена към завършващите, е да не празнуват и да не нарушават здравните мерки през традиционното за абитуриентските балове време от 20-ти до 31-ви май, а да изчакат до приключване на държавните зрелостни изпити.