Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Иво Пазарджиев: „Младият български език не е за всеки – той е сложен и труден, но аз съм сигурен, че вие сте майстори и ще го ползвате добре“

Дванайсетокласничката Лора Ейснер е големият победител в тазгодишното състезание по български език „Бъди грамотен“, организирано от преподавателя по български език в Средно училище „Христо Ботев“ Румелина Петкова. Надпреварата се проведе под патронажа на областния управител Анатоли Станев и в нея се включиха 44 възпитаници от 8 до 12 клас на училището. Станев поздрави учениците за упоритостта и последователността им и им пожела да намерят своята перспектива в живота.

На тържествената церемония присъстваха още заместник областният управител Детелина Ачева, председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по хуманитарни дейности Енчо Енчев, началникът на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева, както и старши експертът по български език в РУО Елена Филипова.

„Вие трябва да бъдете стожери на грамотното писане. Бъдете непримирими към неграмотността в нашето общество. Пишете на български език, а не на шльокавица. Спазвайте точките и запетаите, използвайте пълен и кратък член, защото това не е някаква екзотика, а богатството на нашия език, което много езици го нямат. Българският език е по-сложен и труден от други езици, но съм сигурен, че ще го ползвате добре“, сподели Иво Пазарджиев.

Второто място в състезанието бе отредено за Таня Христова от 12 клас, а третото място отиде при Аделина Борисова също от 12 клас. Връчена бе и специална награда на осмокласника Александър Димитров, който е показал много високи резултати.

Победителите получиха награди от анонимен дарител, както и от ръководството на Русенския университет „Ангел Кънчев“. Състезанието се организира ежегодно от 2017 година насам.