Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Иво Пазарджиев: Нека обичаме България, защото тя е наша единствена роднина

Днес честваме Националния празник на България 3 март. По този повод председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев се обърна към русенци и целия български народ:

„Днес се навършват 144 години от подписването на Санстефанския мирен договор. Всъщност това е последният международен договор, който обединява българите и който не разделя земите ни. Санстефанският договор обединява един етнос, един народ, и не разкъсва землището на България. Не разделя майки от децата им, не разделя семейства с граници!

Неслучайно 3 март е избран за Национален празник на България измежду многото бележити дати, които честваме. 3 март е надеждата на освободения български народ за обединение и за общо бъдеще. На този ден би следвало да бъдат обединени  и други народи, и други етноси, каквито са братските украински и руски народ, които неведнъж са се борели рамо до рамо за Свободата на нашата държава.

И докато глупостта и истерията властват над политиците…, то неведнъж сме ставали свидетели на примери, когато братски народи са били изкуствено разделяни, от което страдат всички останали.

Иска ми се на този ден да си пожелаем да вярваме и да уважаваме повече нашата държава и да не превръщаме говоренето против България в национална черта“.

Поздравлението на председателя на Общинския съвет Иво Пазарджиев завърши с призив да помним миналото си, за да можем още по-успешно да градим своето бъдеще и да обичаме България, защото „тя е наша единствена роднина“.        

Празникът в Русе мина с празнично шествие по центъра на града и продължи с официална церемония пред паметника на Свободата, където бяха положени венци и цветя.