Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Иво Пазарджиев съдейства за разрешаване на проблема с горящите в Русе въглища

Председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев беше потърсен за съдействие по-рано днес от гражданин относно действията, които е необходимо да бъдат предприети предвид множеството сигнали за задимяване, черни сажди и силно задушлива миризма в Русе през последните дни. Те идват от съседния бряг, Гюргево, където гори баржа, натоварена с въглища.

Припомняме, че по официални данни самозапалването на въглищата се е случило по време на престой на транзитна стоянка. Счита се, че пожарът е възникнал от самозапалване поради високите температури, и че няма сериозна опасност от замърсяване в трансграничния регион.

Въпреки това историята говори сама, което подтикна русенци да излязат на спонтанен протест в центъра на Русе против обгазяването на крайдунавския град.

Въпреки положените усилия от страна на всички държавни органи и институции, и към момента въпросът остава неразрешен.

След проведените днес разговори с началника на Териториална дирекция Дунавска Володя Петров и ръководителя на русенската структура Ивелин Джамбазов, се очаква Морска администрация да влезе в контакт с Митницата, от където следва да разрешат разтоварването на баржата, а след това да започне и разтоварването с кран от румънска страна.

Изпълнителният директор на „Пристанищен комплекс Русе“ Петър Драгошинов също има готовност да окаже съдействие за разрешаване на проблема.

Очакват се своевременни действия за освобождаване на плавателните съдове.