Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ИГНАТ КАНЕВ СТАНА ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА РУСЕ

На официална церемония днес, посветена на откриването на „Канев център Русенски университет”, нашият сънародник, строителен магнат и филантроп Игнат Канев беше удостоен с най-високата почетна титла Доктор хонорис кауза на Русенския университет, а неговата съпруга – Димитрина Канев и дъщерите им Анна – Мария Канев и Кристина – Мария Канев – с титлата почетен член на Русенския университет.
На тържественото събитие канадският предприемач Игнат Канев беше удостоен и със званието „Почетен гражданин на град Русе” за изключителните му заслуги в развитието и издигането на престижа на град Русе и Русенския край. Отличието му беше връчено от председателя на Общински съвет – Русе, засл. проф. Васил Пенчев.
На събитието присъстваха Президентът на Република България Росен Плевнелиев, експрезидентът Георги Първанов, Негово Светейшество Патриархът на Българската православна църква и Софийски митрополит Неофит, временно управляващият Посолството на Канада в Букурещ Н. пр. Никола Брусо, народният представител Пламен Нунев, Областният управител на Област Русе Венцислав Калчев, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, членове на Академичния съвет на Русенския университет и др.
Господин Канев бе удостоен с почетното отличие на основание Решение N 695, прието с протокол N 28 от 11 юли 2013 година, в съответствие с изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба 17 на Общински съвет – Русе за символиката на Община Русе.
По време на събитието председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, изрази благодарността си към дарителската мисия на Игнат Канев – забележителният комплекс в русенското висше училище. Засл. професор Пенчев отбеляза, че днешният тържествен ден безусловно ще остане записан в историята както на Русенския университет, така и на нашия град.
През есента на миналата година канадският строителен магнат официално обяви, че дарява 2 млн. лева за изграждането на центъра в Русенския университет „Ангел Кънчев”. Комплексът разполага с многофункционална зала с 800 места, заседателна и конферентна зали, които ще се използват за провеждане на университетски, градски, национални и международни конференции, симпозиуми, конгреси, тържества, олимпиади, изложби, фестивали и др.