Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Изложба, посветена на Жената и борбата за равни права по цял свят, бе открита в Русе

В късния следобед на 1 март в Доходното здание в Русе бе открита изложба под наслов „Една жена, една история, една любов“, посветена на красивия празник 8 март. Тя се състоя, благодарение на нестихващия ентусиазъм на жените от СОРОПТИМИСТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ БЪЛГАРИЯ – КЛУБ РУСЕ и под егидата на председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

Изложбата беше открита от президента на българския съюз на международната женска организация Сороптимист Милена Попова, която разказа за времената през 1857 г. в Ню Йорк, когато жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против лошите условия на труд и ниските заплати. Неслучайно 8 март е признат за Международен ден за правата на жените и за мир от Общото събрание на ООН през 1977 г., а днес, през 2023 г., темата е все така актуална и значима за обществото ни.

Прегърни Справедливостта (#EmbraceEquity) е мотото, под което се проведе цялото събитие. „Справедливостта не е просто нещо, което е хубаво да имате, то е нещо задължително. Акцентът върху равенството на половете трябва да бъде част от ДНК на всяко общество. И е изключително важно да разберем разликата между справедливост и равенство“ обърнаха се към русенци организаторите.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев прие поканата изложбата да се състои под негов патронаж, защото чувства темата много близо до своята практика като адвокат. Той неведнъж е заставал в защита на жени и момичета и се е сблъсквал многократно с проблемите в правораздавателната система, които съществуват по отношение на насилието над жени. „Именно чрез подобен тип събития, когато се говори и се търси разрешение на проблемите, ще се направи така, че държавната машина да работи по-добре, а случаите на домашно насилие ще намалеят“ каза Пазарджиев и добави, че е нужна промяна в манталитета на хората по така чувствителната тема. Той, като общественик и адвокат, застава насреща с готовност да помогне и подаде ръка там, където това би било възможно.

В изложбата могат да бъдат видени картините на Диана Георгиева и Гица Бонева, които са представени по изключително интересен начин. В горната част се виждат картини на жени, които са в различни състояния, а в долната част са изобразени техните емоции и чувства. Умишлено изображенията на жените са поставени в рамки, докато експлозията от цветове в картините в долната част не е рамкирана, защото чувствата не могат да бъдат ограничавани.

Диана Георгиева се занимава с рисуване повече от две десетилетия. Работи в областта на абстрактното и дигитално изкуство. Има две самостоятелни изложби – през 2014 и 2022 г. и няколко участия в съвместни изложби, както и сборници с поезия и корици на книги.Гица Бонева започва да рисува още като студентка в далечната 1973 г. Работи като учител 40 години и през цялото време се опитва да експериментира и да създава „картини за обичане“. Предпочита акрилните бои като начин за себеизразяване.

СОРОПТИМИСТ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ е най-голямата организация за доброволческа дейност на жени професионалистки (над 71 000), които работят за постигане на мир и разбирателство и за подобряване на живота на жените и момичетата в местните общности по цял свят. СИЕвропа – Русе подпомага с проектите си развитието на русенки в областите образование, икономическо овластяване и борба срещу насилието, здраве, развиване на лидерски и практически умения за устойчиво бъдеще. Таланти в областта на изкуството също са обект на тяхната подкрепа. Събитието завърши с нежно изпълнение на флейта от д-р Петя Стефанова – преподавател в Русенския университет и чаша вино. Гостите споделиха впечатленията си в свободни разговори.