Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Илия Сяров е удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“

Съгласно Решение №9186, прието с Протокол №7 на Общински съвет – Русе от 28 март 2024 г., Илия Сяров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“ на тържествена церемония, която се проведе в Заседателната зала на Община Русе. Наградата му бе връчена от председателя на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев и от кмета на Община Русе Пенчо Милков.

Почетното звание се дава традиционно на празника на града 6 май, а тази година вниманието е насочено към треньора по бокс Илия Сяров, като решението беше подкрепено единодушно от Общински съвет – Русе.

Г-н Сяров е основател на създадения през 1993 г. Боксов клуб „Русе“ и от основаването му до настоящия момент е негов изпълнителен директор. Спортният клуб трупа успех след успех, като той се дължи на дългогодишна, професионална и всеотдайна работа на неговия колектив, измежду които са състезатели, треньори, спонсори и Управителен съвет. Към момента в клуба работят четирима треньори, които се отличават с висок професионализъм и спортно майсторство. В школата тренират деца от 10 – 18 години (момичета и момчета), както и мъже и жени над 18 годишна възраст.

Първият медал на негов състезател от голямо състезание е през 1996 г. на Световно първенство по бокс за юноши в далечна Куба, когато в категория 67 кг. неговият син – Павел Сяров, заема II-ро място.

През годините спечелените отличия са много, между които от световни първенства, европейски първенства за жени и мъже, европейски първенства за юноши и девойки, европейски първенства на Европейски съюз и много, много медали.

На тържественото заседание присъстваха семейството на г-н Сяров, ръководството на Община Русе, общински съветници и представители на медиите.