Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

КМЕТЪТ ПЛАМЕН СТОИЛОВ ВРЪЧИ ПОЧЕТНИТЕ НАГРАДИ „РУСЕ – 21. ВЕК“

Днес, в Заседателна зала на Община Русе бяха връчени почетните награди „Русе – 21. век“, които се присъждат ежегодно на изявени ученици и студенти с изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси.
На церемонията присъстваха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, който връчи наградите на отличените, чл. кор. д.т.н. проф. Христо Белоев, който представи номинациите, зам.-кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров, директор Дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, началник Отдел „Образование, младежки дейности и спорт“ Сашо Щерев и др.
„Щастлив съм в навечерието на деня на народните будители, 1-ви ноември, за поредна година да връчим наградите „Русе – 21. век“ на тези, които са нашето бъдеще, а именно на децата на Русе. Нашата управленска програма през последните години цели осигуряването на по-добри условия за развитие на подрастващите, за да бъдат мотивирани да останат и да работят за по-доброто настояще и бъдеще на града ни“ – каза кметът на Община Русе Пламен Стоилов.
По думите на председателя на Общински съвет – Русе чл. кор. д.т.н. проф. Христо Белоев стана ясно, че сред номинираните за наградата са 12 изявени ученици и студенти, представители на различни училища, сред които СУПНЕ „Фридрих Шилер“, СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“, СУ „Васил Левски“, ОУ „Иван Вазов“, Национално училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“, СУ „Христо Ботев“, МГ „Баба Тонка“, Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“, както и на РУ „Ангел Кънчев“.
Тази година наградата се връчва на:
– Александър Валентинов Събев – ученик в ХІІ “а“ клас на Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” – Русе свири на цигулка от 5 годишна възраст. Активно участва в културните събития на Русе, както и в концертни изяви в страната и чужбина. Бил е солист на Симфоничния оркестър на Държавна опера Русе.
През 2016 г. е избран за член на младежка филхармония „Пионер“ със солист Светлин Русев и диригент Любомир Денев – младши, с която участва международен фестивал „варненско лято“ и младежки фестивал Yang Euro Clasic в зала „Концертхаус“ – Берлин. Стипендиант е на Министерство на културата по Националната програма за закрила на деца с изявени дарби. Лауреат е на многобройни награди от национални и международни конкурси. Неговите концертни участия са винаги впечатляващи и на високо професионално ниво.
– Преслава Антонова Градева – ученичка в ХІІа клас на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” – Русе. Участието и в конкурсите за написване на есе и изготвянето на мултимедийна презентация на европейска тематика, както и посещението й на Европейския парламент й даде възможност да научи много за Европейския съюз, ролята на евродепутатите при вземането на решения. Като член на Ученическия съвет в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” и заместник-председател на Младежкия парламент в Общински младежки дом Русе, тя се включва в организирането на различни кампании и събития. Работата в екип е изключително важна за успешното им осъществяване. Резултат от това е иновативният културен проект за нашия град – „Русе – музика и цветове“. Участието и в международния проект „Young Volunteers In Action“ й даде възможност да се запознае с млади доброволци от осем европейски и африкански държави и да обмени опит в сферата на младежкото доброволчество. Активно участва в организирането на дарителски и доброволчески кампании по проекта „Училището – зона за филантропия“.
– Мирослав Боянов Маринов – студент в магистърски курс по „Компютърни системи и технологии”. Разработва своя дипломен проект по програма „Еразъм” в университета в Павия, Италия на тема „Design and Implementation of а Pattern Repository for Protein Cross Motif Search”, който успешно защитава с отличен 6,00. По време на следването си, Мирослав активно участва в различни студентски състезания и олимпиади, сред които: Национална студентска олимпиада по математика, на която получава бронзов медал; Национална студентска олимпиада по компютърна математика „Акад. Стефан Додунеков”; Национална студентска олимпиада по програмиране; Регионално състезание по програмиране „Ruse Hack v2.0”, организирано от Startup Factory съвместно с Русенския университет; Студентска научна сесия 2015; Състезание по компютърна периферия 2015 г, 1-во място; Различни вътрешни спортни мероприятия на университета по волейбол, футбол и др.