Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Красимира Стоянова е предложена за почетен гражданин на Русе

Днес, 13 ноември, на председателски съвет беше гласувано единодушно оперната прима Красимира Стоянова да бъде предложена за почетен гражданин на Русе.

Общинските съветници ще гласуват предложението на предстоящата Общинска сесия в четвъртък, 19 ноември 2020 г.

Красимира Стоянова е българска оперна певица – сопран. 

Учила е цигулка в Русенското музикално училище „Веселин Стоянов“ и след това в Пловдивската консерватория. Започва кариерата си като цигуларка, а през 1995 г. дебютира като певица в Националната опера в София. 

През 1998 г. е забелязана от директора на Виенската опера, Йохан Холендер, който я кани да стане солистка на Виенската опера. Тя дебютира на сцената на операта в ролята на Микаела в „Кармен“ на Бизе.

Това отваря вратите за световна слава и позволява участието на Красимира на сцени като Карнеги Хол, Метрополитън опера, Вашингтонската национална опера, Ковънт Гардън, Залцбургската опера, Лондонската кралска опера, Цюрихския оперен театър, Националната опера в Хелзинки, Националната опера в Берлин, Театро Колон в Буенос Айрес и други.

През 2007 г. Красимира Стоянова е обявена за „Музикант на годината“ от предаването Алегро виваче на БНР.

На 6 октомври 2009 г. е удостоена със званието „камерзенгерин“ от австрийския министър на образованието, изкуствата и културата, което е най-високата титла в Австрия, присъждана на оперни певци.