Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

НАПРАВИХА ПЪРВАТА КОПКА НА „КАНЕВ ЦЕНТЪР РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ“

На официална церемония днес беше направена първа копка за изграждането на комплекс „Канев Център Русенски университет“. На събитието присъстваха Симеон Кънев, брат на канадския строителен магнат Игнат Канев, официалният представител на г-н Канев в България Атанас Колев, областният управител Стефко Бурджиев и неговите заместници д-р Андриан Райков и Веско Маринов, зам.-кметовете Страхил Карапчански и Димитър Наков, председателят на Общински съвет –Русе засл. проф. Васил Пенчев, кметът на Община Борово Георги Георгиев, ректорът проф. Христо Белоев, бивши ректори на Русенския университет и др.
Г-н Карапчански връчи на проф. Белоев поздравителен адрес от името на кмета Пламен Стоилов. В него се подчертава, че този проект несъмнено ще има съществен принос за издигане авторитета на Русенската Алма матер и ще затвърди позицията на университета сред водещите в страната.
Засл.проф. Васил Пенчев поднесе поздравителен адрес от името на Общински съвет – Русе. Той отбеляза, че изграждането на комплекса ще има важна роля не само за развитието на висшето училище, а и на Русе и региона.
Комплекс „Канев Център Русенски университет“ще бъде изграден със средства, дарени от Игнат Канев. Те са в размер на 2 млн.лв.

Екстериорът на Центъра е хармонизиран изцяло с Учебен корпус 2 и ще бъде свързан с Ректората с идентична топла връзка. Така ще се постигне напълно завършен архитектурен ансамбъл с лице към ул. „Студентска“, което ще подобри както визията на университета, така и на този район на града.
Двуетажният комплекс ще разполага с полифункционална зала със 790 места, сцена с площ 120 кв. м. и аванс-сцена с обслужващи пространства към нея. На втория етаж ще бъдат разположени заседателна зала със 70 места, конферентна зала със 100 места и зала за пресконференции. Оборудването предвижда модерни системи за осветление, озвучаване, презентации и симултантен превод. Комплексът ще служи за провеждане както на университетски, така и на градски, национални и международни форуми. В него ще могат да се организират семинари, конференции, симпозиуми, конгреси, тържества и церемонии, трудови и кандидатстудентски борси, олимпиади, изложби и изложения, фестивали. Ще могат да се представят сценични постановки и да се изнасят концерти.