Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Н. В. ПР. Русенски Митрополит Наум е удостоен със званието „Почетен гражданин на Русе“

Председателят на Общински съвет – Русе акад. Христо Белоев откри тържествената церемония днес, 14 юни, на която Н. В. ПР. Русенски Митрополит Наум – Наум Андонов Димитров бе удостоен със званието „Почетен гражданин на град Русе“.

Почетното звание бе присъдено с Решение №254, прието с Протокол №9 на Общински съвет – Русе от 30 май 2024 г. за значим принос в укрепването на духовния живот на местната общност чрез насърчаване на разбирателство и хармонията и за изграждането на единно пространство на вяра, доверие и съпричастност към културните и духовни ценности.

Акад. Белоев сподели пред присъстващите в залата как малко повече от 10 години Н. В. ПР. Русенски Митрополит Наум е в Русенската Света Митрополия и затова време са се отбелязали много събития, които са причина за присъждането на високото звание „Почетен гражданин на град Русе“.

Кметът на Община Русе Пенчо Милков каза, че от сърце е вносител на това предложение и най-вече като русенец се е убедил, че в лицето на Н. В. ПР. Русенски Митрополит Наум Русе има личност, която с личен пример, наставления и действия работи за единението на обществото в едни трудни, разделни времена.

Областният управител Драгомир Драганов поднесе подарък картина от името на цялата област по повод тържествената церемония и поздрави Н. В. ПР. Русенски Митрополит Наум за отдадената му чест.

 Н. В. ПР. Русенски Митрополит Наум прие званието с думите, че тази награда и жест на уважение е символ на цялостното внимание от местната управа към Българската православна църква като институиция.