Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ОБСЪДЕНА БЕШЕ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗАВОД ЗА ИНСУЛИНОВИ ПОМПИ В РУСЕ

Русе е домакин от 11 до 13 май на VІ-тия Национален конгрес на Българската Диабетна Асоциация /БДА/ с международно участие и Втората годишна международна среща за лечение на захарен диабет тип 2 с инсулинови помпи. Официалното откриване се състоя днес, 12.05.2012г., от 9.00 часа в зала „Европа“ на Доходното здание.
По този повод представители на Университетския център за диабетно лечение, Конкук, Корея, начело с директора проф. Соо Бонг Чой, се срещнаха вчера с ръководния екип на Община Русе. Гостите бяха придружени от народния представител от ГЕРБ в 19-и МИР – Русе Пламен Нунев и доц. Ивона Даскалова – Началник Клиника ендокринология и болести на обмяната, ВМА, София, Президент на БДА. На срещата присъстваха зам.-кметовете Даниела Шилкова, Страхил Карапчански и Димитър Наков, както и Председателят на Общински съвет- Русе засл.проф. Васил Пенчев.
В хода на срещата г-н Нунев запозна гостите с конкурентните предимства на Русе и подчерта своята ангажираност, както и тази на кметския екип за осъществяване в града ни на инвестиционните намерения за построяване на производствени мощности за инсулинови помпи и техните консумативи.
Нарастването на честотата на захарния диабет в световен мащаб и неговите усложнения определя необходимостта от новаторски подход при лечението и профилактиката на това заболяване, което превръща инсулиновите помпи в съществено улеснение за диабетиците. В тази връзка Южнокорейската компания, ръководена от изобретателя на първите инсулинови помпи проф. Соо Бонг Чой, е заявила инвестиционно намерение да изгради фабрика за инсулинови помпи у нас. Корейските гости подчертаха, че търсят най-добрите възможности за разширяване на производството си и високо оценяват предложението на г-н Нунев и кмета Пламен Стоилов за локализиране на част от производството си в Русе.
Като конкретно направление за бъдещо сътрудничество беше поставен и въпросът за развиване на връзките между висши медицински учебни заведения в Корея и България.
В заключение народният представител Пламен Нунев увери гостите, че могат да разчитат на коректност и лоялност от българската страна с оглед реализацията на бъдещи съвместни проекти.