Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Общинските съветници одобриха проекта за плувен комплекс в Парка на младежта

След оттеглянето на точките на предходното заседание на Общинския съвет днес съветниците приеха с квалифицирано мнозинство проекта за изграждане на нов плувен комплекс в Парка на младежта.

Той предвижда познатият на русенци открит плувен басейн „Норд“ да се ремонтира, обнови и да добие по-добър вид, без да се разрушава. Новият комплекс ще се използва целогодишно и ще разполага с открит 50-метров басейн, закрит басейн с размери 25 на 33 м и детски басейн. Приходи ще се генерират още от планираната фитнес зала, зала за конференции, спа център и заведение за хранене. Двата големи басейна ще отговарят на изискванията за републикански състезания по плуване и международни турнири по водна топка, като капацитетът е достатъчен, за да се ползва свободно и от гражданите.

В перспектива общинското ръководство планира след завършване на обекта плуването да се включи и в учебната програма на всички русенски ученици.         

На предходното заседание, на което въпросът бе обсъден, в подкрепа на проекта се обявиха родители, треньори и спортуващите в русенските спортни клубове по плуване, триатлон, водна топка и гребане, които сега са принудени да плуват в недостатъчно големите 17 и 20-метрови басейни в града.

„Град Русе има сериозна история в плувните спортове – плуване и водна топка – множество държавни и международни отличия, държавни рекорди, отборни титли и още много, но за огромно съжаление това е история. И за още по-голямо съжаление от 30 години не се прави нищо по въпроса тази история да се надгражда в едни нормални условия за извършване на тренировъчна дейност“, заяви в официалното си писмо ръководството на клуба по плувни спортове „Локомотив“. За нуждата от комплекса разказаха и представителите на клуба по плувни спортове „Ирис“ и „Триатлон-Далян“, които са загубили състезатели поради липсата на тренировъчна база.

„Нашите деца имат нужда от нормална база, в която да тренират. Русе има нужда от ново и модерно място за отдих и спорт, което да привлича интереса и да носи приходи за града“, категоричен е кметът Пенчо Милков

Решението бе взето в три последователни точки – за одобряване на Подробен устройствен план на имота, за прехвърлянето му от общинска публична в общинска частна собственост и за използването на финансиране от Фонда за градско развитие.