Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Общинският съвет прие Декларация за пълна подкрепа на идеята за проект за построяване на нов мост над р. Дунав при Русе

Общински съвет – Русе прие Декларация за пълна подкрепа на идеята за проект за построяване на нов трети мост над река Дунав между град Русе, България и град Гюргево, Румъния и съответната му реализация.

Предложението е на общинския съветник Валери Иванов, а основната мотивация е местният орган на управление да застане с името на всеки един общински съветник зад изложената декларация, обединени от идеята речната столица на България да заема достойно мястото на геополитическата карта.

Дунав мост Русе – Гюргево е обект с изключително стратегическо значение както за България, така и за Европа. От години акцент се поставя върху необходимостта от изграждането на втори мост над река Дунав при гр. Русе.

С това свое решение Общинският съвет се обединява около идеята с построяването на втори мост да се постигне цялостно интегриране на двете държави – България и Румъния, в международното транспортно и търговско партньорство и по този начин да се намали изолацията на периферните райони. Без нов мост в трансграничния регион ще бъдат възпрепятствани туризмът, търговията и свободното пътуване на гражданите.

Това решение открива пред публиката, че местното самоуправление на Община Русе не е безразлично към бъдещето на еврорегиона.