Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ОПИТ ЗА СВЕТОВЕН РЕКОРД НА „ГИНЕС” ЗА НАЙ-ДЪЛГА МАРТЕНИЦА БЕШЕ ПРЕДСТАВЕН НА 1-ВИ МАРТ В РУСЕ

Опит за световен рекорд на „Гинес” за най-дълга мартеница беше представен на 1-ви март в град Русе. Инициативата е на три седмокласнички от Основно училище „Любен Каравелов”. Новата най-дълга мартеница в света е с дължина 10 км. 747 м. 30 см., която беше измерена от специална комисия. Организираното тържество по този повод се проведе в близост до Дунав мост, където беше поставено и началото на честванията по повод 60 години от построяването му.
Официални гости на събитието бяха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, кметът на румънската Община Гюргево Николае Барбу, председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус” Лили Ганчева, румънски ученици от училището в град Гюргево заедно с техни преподаватели и др.
Изработването на най-дългата мартеница е отнело близо година на трите седмокласнички – Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева. Момичетата са отделяли по два-три часа на ден за сплитането на бяла и червена прежда. Дали рекордът ще бъде вписан в книгата на „Гинес” ще стане ясно след не по-малко от един календарен месец.