Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отбелязваме Деня на Европа със съвместно заседание на Общински съвет – Русе и Гюргево

Общинските съвети на Русе и Гюргево ще отбележат 9 май – Деня на Европа, със съвместно заседание. Това ще се случи за първи път в историята на местните парламенти от двата побратимени града.

Днес председателят на русенския Общински съвет Иво Пазарджиев имаше удоволствието да отправи поканата за съвместното заседание лично на кмета Адриан Ангелеску и публичния администратор Йонел Мускалу в Община Гюргево. На срещата присъстваше и незаменимия помощник и деятел на братството между двата крайдунавски града – изпълнителният директор на Еврорегион „Данубиус“ Лили Ганчева.

Основната идея на планираното заседание на общинските съвети е да се отбележи денят, в който България и Румъния поеха заедно по пътя на Европа. Точно поради тази причина на 9 май общинските съветници ще приемат съвместна Декларация във връзка с еврочленството. Дневният ред ще съдържа приемането на още една Декларация, която ще е в подкрепа на изграждането на втори мост при Русе и Гюргево. По този начин побратимените градове ще покажат за пореден път готовността и желанието си да работят заедно за развитието на региона.

По време на разговора между Пазарджиев, Ангелеску и Мускалу се роди идеята съвместните заседания между общинските съвети на Русе и Гюргево да се превърнат в традиционни, като всяка година има по две заседания, съответно по едно в двата града. Предвиждат се и още съвместни инициативи между двете общини – бяха обсъдени идеите за турнир за различни спортни събития между ученици от Русе и Гюргево със специални награди.