Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отбелязваме 138 години от Съединението на България

С едноминутно мълчание за жертвите в Царево и по българското Черноморие започна днешната церемония в Русе по повод 138 години от Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

 „На днешния ден, преди 138 години, е постигнато едно от най-значимите събития в най-новата ни история – Съединението на България. Със Съединението се реализира един от идеалите за българската свободна държава, а именно – всички под един държавен покрив. Това е било цел и мечта на поколения на български политици, военни, на поколения българи. В последвалата акция за защита на Съединението по време на Сръбско-българската война българският народ показва зрялост и способност да бъде част от събитията, част от сериозната Балканска, а няма да сбъркаме да кажем и европейска политика. В дни като днешния трябва все по-често да си спомняме за уроците на историята. Трябва да го правим в дни като сегашните, когато имаме дефицит на духовност, в дни на политическа и икономическа криза. Само помнейки уроците на историята можем да постигнем идеалите на българското Възраждане. Не на последно място трябва да знаем, че имаме да извървим още стъпки, за да довършим започнатото. И днес има българи, които биват репресирани затова, че имат българско самосъзнание. И това се случва в земите, именно където беше пробудено българското Възраждане. Не трябва да допускаме българи да бъдат малтретирани в днешна Македония. Това е наш дълг! Честит празник, да живее България“ обърна се председателят на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев към всички официални гости и присъстващи на церемонията пред паметника на загиналите през Сръбско-българската война през 1885 г.

Слово произнесоха още кметът на Община Русе Пенчо Милков и областният управител Данаил Ковачев.

Традиционно Общинският духов оркестър изпълни тържествени маршове, а Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенска Света Митрополия отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България.

В края се поднесоха венци и цветя от граждани.