Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

ОТКРИХА XV РУСЕНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ 2013

Кметът Пламен Стоилов откри днес 15-то издание на традиционното изложение на Русенския университет „Ангел Кънчев“. То е посветено на обмена на технологични идеи в широк спектър от индустрии и има за цел да осъществи връзка между бизнеса и научните изследвания.
Сред гостите на откриването бяха и председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, зам.-кметът по Икономика, инвестиции и собственост Даниела Шилкова, зам.-кметът по Европейско развитие Страхил Карапчански, генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, директорът на German Water Partnership в България д-р Райнер Шуте, кметове на общини, ръководители на фирми, институции и учреждения.
Ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев обяви, че в тазгодишното издание на изложението участват над 100 фирми и презентира някои от основните акценти в него – модерни земеделски машини, зелени технологии, екологична техника, представена от немски фирми. За втора поредна година се организира и специализиран панаир на електронна, управляваща, компютърна и телекомуникационна техника. Специален акцент в програмата на Изложението е Националният семинар „Светодиодното осветление“, посветен на актуалните енергийни проблеми у нас, новостите в светодиодното осветление и качеството на проектиране в тази сфера. Ще има поредица от презентации, дискусии и работни срещи.
В приветствието си, г-н Стоилов отбеляза, че днешното събитие съвпада с два знакови празника – Деня на Обединена Европа и Деня на победата и заяви, че Русе е град с традиции и му се полага да има такова изложение. Той изрази своята благодарност към ректора проф. Белоев и академичното ръководство на университета за организирането на изложението и заяви категоричната подкрепа на екипа си за развитие на форума и привличането на още участници. Кметът пожела успех на изложението и подчерта, че то безспорно допринася за утвърждаването на авторитета на Русенският университет като едно от водещите висши учебни заведения в страната.
Председателят на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев отправи своите поздравления към цялата академична общност по повод откриването на изложението. Той заяви, че превърналият се в традиция форум демонстрира водещата роля на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и помага за осъществяването на по-тясна връзка между науката и бизнеса.
След откриването на събитието, гостите разгледаха изложената транспортна и земеделска техника и павилионите на участниците в изложението.