Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Отличиха носителите на Награда „Русе“ и „Млад творец“ 2022

На тържествена церемония в Доходното здание тази вечер бяха обявени носителите на Награда „Русе“ и „Млад творец“ 2022. Със статуетките, дело на Георги Радулов, всяка година се удостояват творци, дейци, творчески екипи и организации, работещи в сферата на изкуството, културата, образованието и науката за значителен принос и активна дейност за издигане авторитета на Русе.

Отличията бяха връчени от кмета на Община Русе Пенчо Милков и председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев.

В Област „Образование и наука“ имаше 6 номинации. В категория „Предучилищно и начално образование“ наградата получи Елена Славчева-Трифонова, директор на детска градина „Детелина“. За „Основно и средно образование“ беше отличена Нели Праматарова, старши учител по немски език в СУПНЕ „Фридрих Шилер“. Наградата  „За цялостен принос в областта на предучилищното, началното, основното и средното образование“ получи Емил Тюлеков, директор на ОУ „Никола Обретенов“. В категория „Висше образование и наука“ бе отличена доц. д-р инж. Цветелина Георгиева, преподавател в Русенския университет „Ангел Кънчев“, а колежката й проф. дн Диана Антонова получи приза в категория „За цялостен принос и дългогодишна дейност в областта на висшето образование и наука“. Научен екип от Русенския университет „Ангел Кънчев“ получи наградата в категория „За образователна институция, научен или учителски екип“ с дейността си по „Разработване и приложение на иновативни нисковъглеродни транспортни технологии в сферата на образованието, науката и спорта“.


В област „Култура и изкуство“ бяха номинирани творци в 4 категории. Георги Великов, преподавател в НУИ по изкуства „Проф. В. Стоянов“, беше отличен в категория „Сценични изкуства“, подкатегория „Музика и танц“. Призът в категория „Изобразителни и визуални изкуства“ получи Николай Колев, художник и председател на Дружеството на художниците в Русе. Огнян Стамболиев – критик, журналист и преводач, спечели наградата в категорията „За изключителен принос и дългогодишна дейност в областта на изкуството и културата“.  За „Творчески екип в областта на културата и изкуството“ отличието грабна екипът на Международно дружество „Елиас Канети.

Тази година бе връчена и Награда „Млад творец“ 2022 на името на актьорите Яна и Георги Стефанови. Отличието отиде при младия русенски пианист и композитор Николай Димитров, студент в Грьонинген, Нидерландия.

Церемонията по награждаването бе излъчвана на живо в Канал „Култура Русе / Ruse Culture“ в YouTube.