Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

От 0,89 лв/км до 1,49 лв/км предложиха като промени в цените на таксиметровите услуги в Русе

Възможност за промяна в цените на таксиметровите услуги в Русе ще бъде тема на дискусия за предстоящото 27-о заседание на Общинския съвет, което ще се проведе идния четвъртък. Това решение взеха съветниците от комисията по Комунални дейности, транспорт и безопасност на движението след извънредното заседание, приключило преди минути.

На него присъстваха представители от таксиметровия бранш, които защитиха своите доводи по отношение на искането си цените на услугата да бъдат актуализирани.

„За първи път се случва търсенето да надвишава предлагането“ – обясни собственикът на една от големите таксиметрови фирми в града Даниел Донев и добави, че към момента се случва за нощна смяна фирмата да разполага с 12, 13 коли, което Донев обясни като парадокс за Русе. През последните години винаги статистиката е показвала друго, а именно, че клиентите не са били достатъчно на фона на 50-70 коли и то по време на нощна смяна.

Председателят на комисията по Комунални дейности, транспорт и безопасност на движението Йовчо Смилов направи сравнение с цените на услугата в други общини, като наблегна и на факта, че таксиметровите шофьори и в момента не се възползват от максималната цена на минималната си тарифа. Отговорът от страна на превозвачите е, че все пак те са в конкурентна среда и малко или много се налага да се съобразяват с това.

Общинският съветник Деян Недков подкрепи представителите от бранша и заяви, че всеки труд следва да бъде възнаграден.

Резерви имаше от страна на Иван Иванов и д-р Милко Борисов, според които увеличението в цените може да доведе до злоупотреба от страна на превозвачите, но тук Деян Недков и Стоян Христов бяха категорични, че ползването на такси не е социална услуга и всеки може да прецени дали да я използва. По отношение на конкуренцията, мнението на Недков и Христов е, че „конкуренцията ще държи цените в нормални пазарни граници“.

Председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев също взе отношение по темата и прояви разбиране, че тази дейност не е особено атрактивна предвид икономическата обстановка в града и страната и отбеляза липсата на коли в града ни, особено през късните часове от денонощието. Пазарджиев се обърна с благодарност към превозвачите с думите, че в някои случаи именно заради тях хората успяват да стигнат до работните си места и до много други локации, до които общественият градски транспорт недостига. Подкрепата му идва с уточнението, че късите курсове в града трябва да бъдат запазени и то на приемливи цени.

След продължило повече от час заседание, комисията по Комунални дейности, транспорт и безопасност на движението гласува решение:

         – минимална дневна – 0,89 лв/км

         – максимална дневна – 1,29 лв/км

         – минимална нощна – 0,99 лв/км

         – максимална нощна – 1,49 лв/км

Решението на комисията ще бъде внесено като извънредно предложение на предстоящото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе в четвъртък, 14 октомври, от 9 часа, в зала „Свети Георги“, в сградата на Община Русе. На заседанието са поканени и превозвачите, за да могат да защитят исканията си и да обяснят своите доводи.